Contra-intuïtieve chat-app (nee, niet positief bedoeld)

None

Vorige week werd de app ‘Wire’ gelanceerd. Een berichten-app waarmee je ook kunt internetbellen. Nu worden er voortdurend nieuwe chat-apps uitgebracht, maar deze is gemaakt en deels gefinancierd door oud-Skype-werknemers, en daarom het proberen waard.

Het uitgangspunt was: een app creëren die niet alleen nuttig is, maar vooral ook mooi. Op het eerste gezicht valt dat niet tegen. De app heeft een prachtig simpel design. Je moet je naam, foto en e-mailadres opgeven (telefoonnummer is niet nodig) en je foto verschijnt beeldvullend op je scherm. Hierbij doet What’sApp inderdaad ouderwets aan.

Maar dan gaat het mis. Hoe ik ook tik, typ en swipe: ik snap er werkelijk niets van. Hoe schrijf ik een berichtje? Hoe verstuur ik een foto? De app is zo minimalistisch vormgegeven dat ik volkomen stuurloos ben. Je zou nog in een vergevingsvolle bui kunnen denken dat de app hip is en dat je gewoon even moet wennen, maar de irritatie wint al snel. Het werkt gewoon niet. Het is de eerste keer ooit dat ik bij een app online naar een gebruiksaanwijzing moet zoeken. Pas dan kom ik erachter hoe ik videolinkjes kan delen, en hoe ik een groepschat organiseer. Alles werkt contra-intuïtief. Zo moet je bijvoorbeeld de knipperende cursor swipen om functies als bellen en foto’s versturen te vinden. Er is geen enter. Er is geen menu.

Qua functies valt de app ook tegen. Zo kun je niet videobellen, alleen maar ‘gewoon’ bellen over je databundel. Het geluid is dan wel weer glashelder. Nog een gemis voor een berichten-app: geen indicatie dat de ander je berichtje leest. Maar dan weer wel het totaal overbodige ‘pingen’, het equivalent van het evenzo nutteloze ‘porren’ op Facebook.

Juist door het mooie design is de app een rommeltje. Foto’s worden fullscreen weergegeven. Prachtig hoor, maar extreem onoverzichtelijk. Er zijn geen tekstballonnetjes of kleurverschillen in teksten, waardoor het zoeken is naar wie wat precies zegt. Totale chaos.

Kijk, na een half uur pielen krijg je het wel onder de knie. Maar dat is veel te lang voor een app die niets nieuws biedt: je zit dan allang weer op What’sApp of Skype.

2

    • Charlotte van ’t Wout