Economie

Calvados is écht niet alleen voor NRC-lezers

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Het Calvados Seminar in het Art’otel te Amsterdam
Wie: Hans de Lau, manager bij Maxim Pianobar, bartender Leroy Soumokil, Didier Bédu, directeur van de calvados-branchevereniging IDAC, masterchef-winnaar Bart van Berkel en calvados-exporteur David Revert

Calvados, calvados… Was dat niet het goedje dat je opa bij zijn koffie dronk, terwijl hij pijp rookte en een langspeelplaat van Charles Aznavour draaide? Waarschijnlijk wel.

Calvados is een brandy, exclusief uit Normandië, die gemaakt wordt door appelcider te destilleren. “Het is echt een vijftig-plus drankje,” vertelt Hans de Lau, manager bij Maxim Pianobar op het Leidscheplein in Amsterdam. “Type NRC-lezer, zeg maar.”

Komkommers hakken

Maar de Fransen hebben genoeg van het stoffige imago van hun gekoesterde brandy. Daarom hebben ze speciaal deze seminar georganiseerd, om de ongekende toepassingen van calvados te presenteren.

“We willen graag een jong en hip publiek aan de calvados krijgen,” legt Didier Bédu, directeur van de branchevereniging IDAC, uit. “We proberen ze te lokken met cocktails.” Daarom schreven ze vorig jaar een Calvados Cocktail wedstrijd uit. Leroy Soumokil won. En dus staat hij nu zijn ‘promiscuous rose’ te shaken. Met basilicum, granaatappelsiroop, limoen, champagne en nog iets. Oh ja, calvados.

Alle exotische mixjes ten spijt heeft De Lau heeft de calvadosconsumptie de afgelopen jaren enorm zien afnemen. “Ik werk al veertig jaar in de horeca. Vroeger werd het nog wel eens besteld maar iedereen lijkt calvados nu vergeten te zijn.” Hij schenkt het nog wel, maar echt populair is het niet. Weemoedig:

“Ik sta nu alleen maar komkommers te hakken om in de gin-tonic te gooien.”

Calvados-saus

Gelukkig kun je het desnoods nog door je eten doen. Masterchef-winnaar Bart van Berkel heeft drie gerechtjes met calvados gemaakt. Om te beginnen een coquille met spinazie en knolselderij. Dan een plak bloedworst met appelcompote en tenslotte gekarameliseerde witte-chocoladecheesecake. Trots presenteert hij de bordjes. En waar blijft de calvados dan? “Ehm. In de saus.”

Masterchef Bart van Berkel zoekt de calvados in zijn gerechten.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Dat er zo met hun calvados gesold wordt is best lastig voor de trotse Fransen. Bédu: “We willen niet snobistisch doen hoor. Echt niet. Maar je gaat natuurlijk geen twintig jaar oude calvados in een cocktail gooien.” En van een exclusieve Le Compte Calvados mogen we eigenlijk ook geen saus maken. Exporteur David Revert haalt zijn schouders op.

“Ach. De écht goede calvados exporteren we niet eens. Die drinken we gewoon zelf op.”