Producent ‘Verliefd op Ibiza’ moet betalen voor liedje

De producent van de speelfilm Verliefd op Ibiza, 2Houses B.V., heeft de auteursrechten geschonden van de makers van het bekende lied La Ballade des Gens Heureux van Gérard Lenorman. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van eind november.

In de film, die in 2013 in première ging, komt een scène voor waarin hoofdrolspeler Jim Bakkum gedurende 5 seconden een fragment zingt van La Ballade des Gens Heureux. In mei 2013 stuurde auteursrechtenorganisatie Stemra, namens de componisten van het nummer, de filmmaker een rekening van 2.500 euro voor dit gebruik. Daarop spande de producent een rechtszaak aan. Volgens 2Houses B.V. is dergelijk gebruik van een minimaal fragment een toegestane „incidentele verwerking”.

Het begrip ‘incidentele verwerking’, in 2004 in de Nederlandse Auteurswet opgenomen, is bedoeld om filmmakers te vrijwaren van allerlei auteursrechtelijke claims. Wie een speelfilm op het Leidseplein in Amsterdam opneemt, krijgt onvermijdelijk allerlei auteursrechtelijk beschermde werken in beeld, zoals een reclamebord. Zolang deze zaken min of meer toevallig in beeld komen en van ondergeschikte betekenis zijn, is dit toegestaan. Ook een kort muziekfragment kan onder deze regeling vallen.

In dit geval oordeelde de rechter dat het muziekfragment voor deze speelfilm niet van ondergeschikte betekenis is. Het herkenbare fragment is bewust gekozen en sluit aan bij een verhaallijn uit de film. Het komt bovendien terug in de trailer en vergroot de waarde van de film. De producent zal voor het gebruik moeten betalen.

    • Bas Kist