CSU wil alleen Duits horen

Sinds dit weekeinde praat iedereen in Duitsland over één kwestie: de Duitsplicht. Dat is het onbezonnen integratie idee van de CSU, de katholieke Beierse zusterpartij van Angela Merkels regeringspartij CDU, om van buitenlanders te eisen dat zij ook thuis Duits spreken.

De CDU is op dit moment voor het partijcongres bijeen in Keulen. De partij had vooral eensgezindheid onder Angela Merkel, ten slotte een sterk merk, willen uitstralen. En iets met strenge aanpak van gevaarlijke groepen. Maar niemand keek, vanwege de enorme stofwolk die zusterpartij CSU had veroorzaakt.

Op Twitter werd de partij van Horst Seehofer bedolven onder spot en hoon. Onder het ironisch-Arabische label #YallaCSU (GaatlekkerCSU) maakten personen, groepen en organisaties zich vrolijk over die rare Beiers. De deftige Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) merkte fijntjes op dat Duits voor de meeste inwoners van Beieren de eerste vreemde taal was.

Aydan Özoguz (SPD) die zich namens de regering bezighoudt met integratie noemde het voorstel „op het verleden gericht” en „gevaarlijk”. Hij wees erop dat onderzoek laat zien dat ouders het best in hun moedertaal met hun kinderen kunnen communiceren.

Helemaal grappig was de opstelling van de CSU niet. In Duitsland heerst momenteel tamelijk veel onzekerheid door de komst van recordaantallen migranten. In veel steden is het onrustig geweest met botsingen tussen Koerden en salafisten, tussen hooligans die tegen salafisten waren en die met de politie vochten. En de nieuwste trend zijn de stille tochten van burgers die zich presenteren als hoeders van het avondland tegen de islam.

Spiegel online concludeert daarom dat dit gewoon CSU-strategie is tegen de rechtse populisten: nog krankzinniger voorstellen doen. Secretaris-generaal Peter Tauber van de CDU nam dit weekeinde direct afstand van de zusterpartij. De staat gaat er niet over wat de mensen achter de voordeur doen, zei hij vrij vertaald. „Al spreken ze Latijn, Klingon of Hessisch, dat moeten ze zelf weten.”

Gisteren kwamen CSU-kopstukken daarop met nuanceringen. Buitenlanders zouden slechts „gemotiveerd” moeten worden om in het dagelijks leven en ook onderling Duits te spreken. Daarmee wil de CSU duidelijkheid bieden, ook aan degenen die het voorstel „verkeerd wilden begrijpen”.

Tauber ging gisteravond op een persconferentie in Keulen niet meer rechtstreeks in op de kwestie met de CSU. Maar bij de presentatie van de partijresolutie tegen extremisme zei hij dat de CDU voor hard optreden is tegen salafisten én hooligans. Want: „We zijn een tolerant land. En wie zich daar niet aan houdt, kan rekenen op consequenties.”

    • Frank Vermeulen