Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders in verhoor: ik neem niets terug van ‘minder Marokkanen’

PVV-leider Geert Wilders “neemt geen woord terug” van de opmerkingen over minder Marokkanen, die hij maakte op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar in Den Haag. Hij zei dat tijdens een verhoor door de Rijksrecherche in opdracht van het OM.

PVV-leider Geert Wilders, hier in gesprek met verslaggever Rutger Castricum van Pownews.
PVV-leider Geert Wilders, hier in gesprek met verslaggever Rutger Castricum van Pownews. Foto ANP/ Martijn Beekman.

PVV-leider Geert Wilders “neemt geen woord terug” van de opmerkingen over minder Marokkanen, die hij maakte op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar in Den Haag. Dat zei hij vandaag tijdens een verhoor door de Rijksrecherche, dat plaatsvond op verzoek van het OM, dat Wilders wil vervolgen vanwege de “belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.”

Volgens Wilders heeft hij “niets verkeerd gezegd” toen hij een publiek ‘minder, minder’ liet scanderen nadat hij aanhangers van de PVV vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden:

“Ik wil inderdaad minder Marokkanen in Nederland, vanwege de redenen en de context zoals eerder door mij zowel in deze verklaring als in het parlement geuit en waarvoor ik u verwijs naar de stukken die ik thans overleg. De Nederlander die meer Marokkanen in Nederland wil moet ik nog tegenkomen.”

Niet alle Marokkanen

Zoals hij al vaker heeft benadrukt, waren zijn opmerkingen niet gericht op alle Marokkanen:

“Minder Marokkanen is iets anders dan dat ik alle Marokkanen Nederland uit zou willen hebben of iets zou hebben tegen alle Marokkanen.”

Wilders is er naar eigen zeggen niet op uit mensen te kwetsen of beledigen of haat te zaaien en te discrimineren:

“Ik spreek echter niet met meel in de mond wanneer ik onze verworven vrijheden verdedig en de gevaren voor onze samenleving benoem.”

Hij gaat er niet van uit dat het OM zal besluiten hem te vervolgen voor zijn opmerkingen.

Verklaring Geert Wilders Zoals Afgelegd Bij de Rijksrecherche - 8 December 2014