Wie is volgens Time dit jaar het invloedrijkst: Poetin of Taylor Swift?

Taylor Swift, hier tijdens een optreden in 2013, is een van de genomineerden voor de titel persoon van het jaar.
Taylor Swift, hier tijdens een optreden in 2013, is een van de genomineerden voor de titel persoon van het jaar. Foto EPA / Jason Szenes

Vladimir Poetin, de demonstranten in het Amerikaanse Ferguson en Taylor Swift. Op het eerste gezicht is het een onsamenhangend rijtje, maar toch hebben ze iets met elkaar te maken. Samen met vijf anderen zijn ze namelijk door TIME genomineerd voor de titel ‘persoon van het jaar’.

Swift, Poetin en de betogers zijn volgens de redacteuren van het Amerikaanse tijdschrift personen of groepen die het afgelopen jaar invloedrijk zijn geweest, zo maakte Today vandaag bekend. Of die impact positief of negatief is, maakt daarbij niet uit. Poetin is bijvoorbeeld onder meer geselecteerd vanwege zijn handelswijze richting Oekraïne.

Muziek van Spotify verwijderd

Andere genomineerden zijn onder meer Apple-topman Tim Cook, die onlangs uit de kast kwam, en de artsen die momenteel vechten tegen ebola. Taylor Swift dankt haar positie in de kandidatenlijst aan het besluit haar muziek van Spotify te verwijderen. De zangeres deed dat omdat ze vond dat de muziekdienst artiesten te weinig betaalde.

Ook Tim Cook behoort tot de kanshebbers. Foto EPA / Joerg Carstensen

Wie van het geselecteerde achttal de boeken ingaat als de meest invloedrijke persoon wordt woensdag duidelijk. Vorig jaar ging die titel naar paus Franciscus, omdat hij de eerste kerkelijk leider uit “de nieuwe wereld” is en zich al lange tijd inzet voor de armen. Andere genomineerden waren toen klokkenluider Edward Snowden, president Obama en Miley Cyrus.

De volledige lijst met kandidaten, in willekeurige volgorde:

  • De ebola-artsen, vanwege hun gevecht tegen de grootste uitbraak van de ziekte ooit
  • Poetin, door de Olympische Spelen in Sotsji en het conflict in Oekraïne
  • Jack Ma, topman van Alibaba. De beursgang van zijn bedrijf was de grootste van een technologiebedrijf ooit
  • Taylor Swift, voor het verwijderen van haar muziek van Spotify
  • De demonstranten in Ferguson, voor het onder aandacht brengen van de dood van de ongewapende Michael Brown
  • De Koerdisch-Irakese politicus Massoud Barzani, die strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat
  • Tim Cook, die bij Apple Steve Jobs opvolgde en recentelijk liet weten homo te zijn
  • Roger Goodell, directeur van de NFL. De bond voor American football moet zich verweren tegen verscheidene schandalen, zoals hersenbeschadigingen bij spelers
    • Joost Pijpker