‘VS wisten niet dat Korkie zou worden vrijgelaten door Al-Qaeda’

Yolande Korkie, de vrouw van Pierre Korkie. Hij kwam zaterdag om bij een mislukte operatie van de VS om een Amerikaans staatsburger te bevrijden.
Yolande Korkie, de vrouw van Pierre Korkie. Hij kwam zaterdag om bij een mislukte operatie van de VS om een Amerikaans staatsburger te bevrijden. AFP / Marco Longari

De VS wisten niet dat de Zuid-Afrikaanse hulpverlener Pierre Korkie door zijn Jemenitische gijzelnemers zou worden vrijgelaten, toen ze dit weekend probeerden fotograaf Luke Somers te bevrijden. Zowel Somers als Korkie kwam om bij de mislukte operatie.

Dat zegt althans de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, Patrick Gaspard, tegenover persbureau AP. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zouden “niet op de hoogte” zijn van “gaande onderhandelingen die tot een uitkomst leidden” tussen de Jemenitische Al-Qaedastrijders die Somers en Korkie gijzelden en de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of Givers.

Korkie zou dit weekend vrij zijn

De VS voerden zaterdag een operatie uit in Jemen, om fotograaf Somers, die een jaar eerder was ontvoerd, te bevrijden. Vorige week gaven zijn ontvoerders een video vrij waarin ze dreigden hem zaterdag te vermoorden, als de VS niet aan gestelde eisen zouden voldoen. Welke eisen dat waren, werd niet duidelijk.

De militanten van de lokale tak van Al-Qaeda schoten Somers neer bij de aanval. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Later kwam naar buiten dat ook de Zuid-Afrikaanse hulpverlener Korkie is omgekomen bij de bevrijdingsoperatie. Hij zou dit weekend juist worden vrijgelaten, meldde Gift of Givers, die de onderhandelingen uitvoerde, in een verklaring:

“We waren de laatste logistieke zaken aan het regelen om Pierre naar veiligheid en vrijheid te leiden. Het is nog tragischer dat we deze morgen om 5.59 tegen zijn vrouw Yolande hebben gezegd: ‘Het wachten is bijna over.’”

Korkie en zijn vrouw werden in mei samen ontvoerd, zijn vrouw werd later vrijgelaten. Somers werd vorig jaar ontvoerd.

    • Mirjam Remie