Tien jaar cel voor oud-medewerker van oplichter Madoff

Daniel Bonventre verlaat de rechtbank in New York na een zitting in maart. Hij werd vandaag tot tien jaar cel veroordeeld. Foto Reuters / Lucas Jackson

Een oud-medewerker van de veroordeelde oplichter Bernard Madoff moet zelf ook voor lange tijd de gevangenis in. De man - jarenlang operationeel leider bij de investeringsmaatschappij van Madoff - hielp onder meer bij het vervalsen van documenten. De rechter in New York veroordeelde hem vandaag daarom tot 10 jaar cel.

De straf van de 67-jarige Daniel Bonventre is daarmee aanmerkelijk lager dan geëist. De Amerikaanse aanklager wilde namelijk dat hij voor meer dan twintig jaar de cel in zou gaan. De rechter vond het echter te gortig om Bonventre voor de rest van zijn leven vast te zetten, zo meldt AP.

Te midden van rokende puinhopen

“U bent niet de bedenker van de fraude en u bent niet in- en inslecht”, zo motiveerde de rechter haar uitspraak. Wel voegde ze daaraan toe:

“U heeft decennialang een vooraanstaand en luxueus leven geleid. We weten nu dat u dat bekostigde met grootschalig frauderen. We leven nog altijd tussen de rokende puinhopen van duizenden levens, het uwe meegerekend.”

De veroordeling van Bonventre is de eerste in een langer proces, waarin ook andere medewerkers uit het Madoff-imperium terecht staan. De Amerikaanse fraudeur zelf werd in 2009 zelf tot 150 jaar cel veroordeeld. Het piramidespel heeft beleggers een slordige 17 miljard dollar (ruim 14 miljard euro) gekost.

    • Joost Pijpker