Theater voor de dertiger: matinee met kinderopvang

Er was al tienertoneel (van REP en MTV), en er is seniorentoneel (onder meer La Paloma en On Golden Pond, vorig seizoen). Nu werpt acteur Cas Jansen zich als producent op voor een volgens hem tot dusver onderbedeelde doelgroep: de dertigplusser. Jansen mist „aansprekend theater voor mensen van mijn leeftijd”, citeerde persbureau ANP vrijdag. In New York en Londen ziet hij dat wel, maar „in Nederland hebben we dat gat blijkbaar nog niet ontdekt.” (Hij bedoelt: ‘gat in de markt’).Zou dat zijn omdat dat gat er niet is? Ik stel me voor dat Jansen bij ‘dertigplustoneel’ denkt aan voor die groep herkenbare thematiek (relaties, carrière, gefnuikte idealen), met referenties aan hun levensstijl en de hedendaagse cultuur, gebracht in alledaagse taal, en gespeeld door dertigers, liefst met tv-bekendheid.

Maar dat is er volop. Blauwdruk voor een nog beter leven van het Nationale Toneel is een relatiekomedie over dertigers, gespeeld door vier (eind) dertigers, waarvan sommigen bekend van tv. Davy Pieters (26) maakt voorstellingen die refereren aan low culture en populaire media, ook herkenbaar en aansprekend voor dertigers. Aanstaande zaterdag gaat bij Toneelgroep Amsterdam Medea in première, van de hippe Australische regisseur Simon Stone (30!), die zijn acteurs op toneel vlotte televisietaal laat bezigen. Veel van de interessantste theatermakers van nu zijn eind twintig, begin dertig. Hun voorstellingen zijn dus vanzelf voor dertigers interessant.

Jansen heeft het met name over commerciële producties, maar ook in dat circuit is er aanbod zat. DeLaMar blinkt uit in relatiekomedies voor en door dertigplussers, met tv-acteurs als uithangbord. Je had al Vijftig tinten grijs, ook zeker populair onder dertigers; nu brengt Hummelinck Stuurman Zout op mijn huid, weer een erotisch geladen relatiedrama, gespeeld door twee min of meer bekende dertigers. En wat te denken van De Parade? Bij uitstek de theaterspeeltuin voor de dertigplusser. Dat dertigers misschien niet massaal de schouwburgen bestormen, ligt dus zeker niet aan het aanbod. Eerder aan het feit dat de oppas opeens afbelt. Of dat HBO bestaat.

Wat mij een beter plan lijkt, Cas, is een specifiek op dertigers gericht theater. Een plek als The Young Vic in Londen, dat in wezen gewoon een hip café is met twee theaterzalen eraan vast. Huur het straks leegstaande MC Theater, zorg voor een eerlijke, biologische keuken en lokaal gebrouwen bier en programmeer het bestaande, uitstekende, dertigersaanbod. Met aansluitend een dj op vrijdag, en op zondagmiddag een matinee met kinderopvang. Succes verzekerd.