Alimentatie

Straks krijg je ineens niks meer van je ex

Foto ANP

Ben je gescheiden en krijg of betaal je alimentatie? Pak de rekenmachine er dan maar weer bij, want door de invoering van de
Wet Hervorming Kindregelingen kan jouw situatie er vanaf 1 januari heel anders uitzien. Echtscheidingsadvocaten rekenen alvast op meer conflicten. Wat is er aan de hand?

Allereerst: de nieuwe wet

De wet moet het aantal kindregelingen terugbrengen van elf naar vier. De alleenstaande oudertoeslag in de bijstand en de alleenstaande ouderkorting vervallen en de fiscale aftrek van betaalde kinderalimentatie wordt afgeschaft. Daar staat tegenover dat het kindgebonden budget wordt verhoogd (de zogenoemde ‘alleenstaande ouderkop’): maximaal 3.050 euro bij een inkomen onder de 19.767 euro. Maar het neveneffect is volgens echtscheidingsadvocaten dat de alleenstaande die alimentatie krijgt, er straks flink op achteruitgaat.

“Voor scheidingsadvocaten creëert het veel extra werk”, zegt Rob van Coolwijk, voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators.

“Maar dat kan nooit de bedoeling zijn van deze wetgeving. Het gaat uiteindelijk om het welzijn van de kinderen, dit leidt alleen maar tot meer conflicten.”

Ouders moeten immers wéér met elkaar in discussie over geld – vaak een gevoelig onderwerp na een echtscheiding. In 2013 zijn er 19.955 stellen met kinderen gescheiden. Bij 11.995 van die scheidingen werd er kinderalimentatie vastgesteld.

Hoe bereken je alimentatie?

De berekening van kinderalimentatie is al complex door de vaststelling van het (fiscale) netto besteedbaar inkomen van beide ouders: hoe zit het bijvoorbeeld met een bonus, de hypotheekrenteaftrek of de bijtelling van de leaseauto? Ook wordt gekeken naar de behoefte van het kind en hoe de kosten over de ouders wordt verdeeld. Beide ouders hebben een onderhoudsplicht totdat het kind 21 jaar is, ook als ze niet getrouwd zijn of als er geen ouderlijk gezag is.

Maandelijks alimentatiebedrag in euro’s

De berekening van die behoefte en draagkracht is een hele exercitie, waarvan de meeste ouders zullen hopen dat ze dat maar één keer hoeven doen. Maar die kans lijkt met de invoering van de nieuwe wet klein.

Betaler en ontvanger zijn de dupe

Hoewel adviseurs en advocaten eerst dachten dat het afschaffen van de belastingaftrek de belangrijkste wijziging per 1 januari was – een maatregel die de alimentatiebetaler raakt – verschuift de aandacht nu naar de ontvanger van de kinderalimentatie. De Expertgroep Alimentatienormen, die bestaat uit familierechters die zich bezighouden met alimentatiezaken, deed onlangs uitspraak over hoe zij de nieuwe wet uitlegt. Volgens de rechters wordt door het verhoogde kindgebonden budget de resterende behoefte aan kinderalimentatie lager en kan deze bij berekeningen zelfs uitkomen op nul. De niet-verzorgende ouder hoeft dan ineens niets meer te betalen.

Volgens Van Coolwijk zijn weinig mensen zich hiervan bewust.

“Het wegvallen van de fiscale aftrek voor degene die alimentatie betaalt, krijgt veel meer aandacht. Maar de gemiddeld vijftig euro per maand die de betaler erop achteruitgaat, valt in het niet vergeleken bij de gevolgen voor de ontvanger, die wel zo’n driehonderd euro minder kan krijgen.”

Advocaten zien kansen

Advocaten zullen hier zeker mee gaan adverteren, denkt Marjolijn Schram, zelf scheidingsadvocaat bij Van der Kruijs advocaten in Den Bosch. “Minder alimentatie betalen? Stap naar de rechter! Als de verstandhouding dan al slecht is, zullen mensen daar gevoelig voor zijn. De kinderen betalen uiteindelijk de rekening: minder geld en een slechtere relatie tussen hun ouders.”