Smart met schoonheid

None

Op de nieuwe cd van de Britse singer/songwriter Scott Matthews staat een uitzonderlijk nummer, Sunlight. Dit meandert eerst langs kronkelige paden en komt dan via een scheef bruggetje bij een refrein dat door zijn uitgekiende combinatie van smart en schoonheid naar adem doet happen. Dit niveau haalt Matthews (1976, actief sinds 2006) niet steeds. Maar Matthews onderscheidt zich door de onverwachte toevoeging van hoorngeschal en een weelderige 12-snarige gitaar. Bovendien heeft hij een mooie murmelende stem, die woorden nauwelijks articuleert maar op vloeiende manier aan elkaar smelt. Het neigt soms naar al te fluisterzacht, maar hij houdt de aandacht vast door de mysterieuze vergezichten in de instrumentatie. Bijvoorbeeld in liedjes als Virginia en The City and the Lie, met die spookachtige koorzang ver op de achtergrond.

    • Hester Carvalho