Scheer eens eerst je andere wang, HR-manager!

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Workshop verandermanagement in HR-context
Wie: Veranderingsadviseur en coach Marco de Witte en veertig HR-managers onder wie Liesbeth Wedda-van der Peijl

Eerst even een testje: sla je armen over elkaar.
Gedaan? Hoe voelt dat? Comfortabel? Mooi.
Sla dan nu je armen andersom over elkaar.
Héé. Das gek hè?

See, feel, change

“Zo raar voelt het dus om iets anders te doen dan je gewend bent,” stelt veranderingsadviseur Marco de Witte. “En dan hebben we het nog maar over het over elkaar slaan van armen. Stel je voor dat je de manier waarop je al twintig jaar werkt moet veranderen.”
Dat is inderdaad lastig, knikken de HR-managers die bij elkaar zijn gekomen voor de workshop verandermanagement. Zelf zijn ze dol op verandering, maar de werknemers stribbelen gek genoeg vaak tegen.

“Ons bedrijf gaat er echt áán als we niet snel veranderen”, vertelt Liesbeth Wedda-van der Peijl, HR-manager bij een IT-bedrijf. “Maar er is enorm veel weerstand onder ons personeel.” Ze snuift verontwaardigd. “Ze blijven maar roepen dat ‘het niet werkt’, dat ‘het niet duidelijk is’ of ‘dat er te weinig tijd voor is’. Maar volgens mij vinden ze het stiekem gewoon te veel gedoe.”

Waarschijnlijk zijn ze bij Wedda-van der Peijl op de werkvloer niet emotioneel betrokken genoeg. “Als de verandering niet betekenisvol is gaat het niet werken,” legt De Witte uit. Mensen doen volgens hem niet wat ze denken, maar wat ze vóélen. “‘See, feel, change’, zeg ik altijd.”

Na die slogan vind De Witte het tijd voor een inspirerend filmpje.

Waarom zou je?

De HR-managers moeten zélf ook durven te veranderen, vervolgt De Witte. “Je bent immers onderdeel van het systeem dat op de schop moet.” De Witte richt zich tot een mannelijke manager. “Hoe begin jij elke dag met scheren?” De man doet het voor: met een lange haal over zijn rechterwang.
“Aha, jij begint altijd op rechts,” roept De Witte enthousiast. “Probeer morgen eens je linkerwang als eerst te doen.”
“Ehm. Oké.”
De Witte: “Maar eigenlijk denk je: ‘waarom zou ik’, of niet soms?”
Klopt.

Het ís ook bizar om te verwachten dat als iemand iets al jaren op een bepaalde manier doet, hij het de volgende dag ineens anders zal doen, geeft De Witte toe. Daarom mislukt zo’n zeventig procent van alle pogingen tot verandering.

“Hebben jullie je eigenlijk wel afgevraagd waarom de verandering die je voor ogen hebt nou eigenlijk écht nodig is?” De Witte kijkt onheilspellend de zaal in. “Nou?”

Het blijft stil.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken