Dilemma: wel of niet naar EK in Rusland

Foto AFP

Schaatssters Marrit Leenstra en Ireen Wüst denken erover om het EK allround in Rusland te boycotten. Jan van Veen, coach van Team Corendon, zei eerder deze week het EK te zullen boycotten. Nu overwegen dus ook Leenstra en Wüst zich af te melden. Ze voeren min of meer dezelfde redenen aan als Van Veen: ze hebben een onbehaaglijk gevoel bij de huidige rol van Rusland in de wereldpolitiek alsmede de betrokkenheid van het land bij de vliegramp met MH17. Beide schaatssters beseffen dat hun mogelijke absentie in Rusland weinig invloed zal hebben op de internationale verhoudingen. „In mijn eentje kan ik natuurlijk de politieke situatie niet veranderen”, erkende Wüst. „Maar als niemand een statement maakt, is het ook niet goed. Misschien moeten we dat wel als heel Nederland een keer doen.” Wüst en Leenstra, die zich bij het NK allround eind deze maand eerst nog dienen te kwalificeren voor het EK, wisten toen ze hun uitspraken deden nog niet wat de sportieve gevolgen zouden zijn van een boycot. Inmiddels heeft de Nederlandse schaatsbond KNSB in een reactie tegenover de NOS laten weten dat zij de schaatssters steunen. Normaal geldt het EK als kwalificatietoernooi voor het WK, maar mocht Nederland het EK in Rusland boycotten, dan past de KNSB de selectienormen aan. Met andere woorden: Wüst en Leenstra hoeven bij een boycot niet te vrezen voor hun deelname aan het WK van 2015 in Calgary.