Sabotage kerncentrale Doel wellicht terrorisme

De sabotage in de Belgische kerncentrale Doel 4 van deze zomer werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk. Dat verklaarde directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) gisteren tegenover de Belgische zender RTL-TVi.

In augustus werd de kerncentrale nabij Antwerpen, vlak over de Nederlandse grens, stilgelegd nadat een olietank van 65.000 liter was leeggelopen. Het hangslot van een kraan naar een noodreservoir voor olie bleek verdwenen, waardoor de kraan openstond. De turbine draaide zonder olie en raakte oververhit. De reparatiekosten worden geschat op 30 miljoen euro.

Justitie begon direct een onderzoek naar een mogelijk misdrijf in Doel. Volgens de OCAD-topman blijkt hieruit dat het om een lang voorbereide criminele daad gaat. „Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat.”

Bovenop de 100 camera’s die al hangen, komen er volgens Belgische vakbonden 150 extra bewakingscamera’s bij in de kerncentrales Tihange en Doel, meldt De Standaard. Ook worden meer deuren voorzien van sloten met magneetkaartsleutels zodat kan worden geregistreerd wie wanneer welke deur opent, aldus persbureau Belga.

Naar verwachting kan Doel 4 eind deze maand weer opgestart worden. Maar het risico van een stroomtekort in België blijft, zeker als het streng gaat vriezen. Twee andere kernreactoren liggen nog stil, nadat scheurtjes werden gevonden in reactorvaten. (NRC)