Rijke oogst op korte baan is forse opsteker zwemsters

Kleine vrouwenploeg grossiert in medailles op WK.

Inge Dekker, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo (van boven naar beneden) in actie bij de WK korte baan in Doha.
Inge Dekker, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo (van boven naar beneden) in actie bij de WK korte baan in Doha. Foto’s EPA

Een ware wolkbreuk aan medailles, drie wereldrecords en een unieke hattrick op de estafettes. De Nederlandse ploeg voor de WK kortebaan (25 meter) in Qatar was met acht zwemsters klein, maar de resultaten waren indrukwekkend: twaalf medailles, met vijf maal goud.

Vooral voor Ranomi Kromowidjojo bracht de reis naar Doha een rijke oogst. Zij keert terug in Nederland met vier gouden en een bronzen medaille: drie wereldtitels haalde ze op de estafettes, de vierde op een individueel nummer, de 50 meter vrije slag.

Na een moeilijk jaar met verschillende tegenslagen keert de 24-jarige Groningse daarmee terug aan de wereldtop. Na het vertrek van haar grote mentor Jacco Verhaeren naar Australië worstelde de drievoudig olympisch kampioene met haar begeleiding. In één jaar tijd wisselde ze twee keer van coach. Ook kwam er een einde aanhaar relatie met Pieter van den Hoogenband. Alle onrust kwam haar prestaties niet ten goede. Kromowidjojo meed zelfs de EK langebaan (50 meter) in Berlijn, vier maanden geleden. Dat stelde haar in staat om onder haar nieuwe coach, Patrick Pearson, een nieuwe start te maken.

Inmiddels lijkt de rust in haar leven weergekeerd. In het Hamad Aquatic Centre van Doha groeide haar vertrouwen de afgelopen week met de dag. „Het was heel fijn om weer op de hoogste tree van het podium te staan”, zei ze gisteren tegen het ANP, na haar wereldtitel op de 50 vrij.

Kromowidjojo had de laatste weken al gevoeld dat het goed zat met haar vorm. „Ik heb ook niet stilgezeten en heb ik mezelf geïnvesteerd, maar je moet het nog wel even waarmaken. Ik ben blij dat het is gelukt. Ik heb mijn visitekaartje afgegeven en de buitenwereld kan weer rustig ademhalen.”

Vooral het goud op de 50 vrij is voor haar van belang. „De eerste stap is gezet. Deze titel is voor mij een mooi uitgangspunt. Hier kan ik verder mee richting de WK volgend jaar en de Spelen in Rio.''

Kromowidjojo was niet de enige die vreugde beleefde aan het kortebaantoernooi. Ook Femke Heemskerk, Inge Dekker, Maud van der Meer en Sharon van Rouwendaal – andere leden van de Golden Girls – zwommen een goed toernooi. Natuurlijk, zwemmen op de kortebaan heeft geen olympische status, maar na de teleurstellende EK in Berlijn is de vangst in Doha een meer dan welkome opsteker.

De finales op de slotdag brachten opnieuw een gouden medaille en een wereldrecord op een estafette. Op de 4 x 50 meter vrije slag waren Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Maud van der Meer Met hun tijd van 1.34,24 minuut bleven ze het Amerikaanse kwartet drietiende van een seconde voor. Eerder wonnen de Nederlandse vrouwen al de 4 x 200 en de 4 x 100 vrij.

Ook de andere leden van de kleine Nederlandse afvaardiging hadden reden tot lachen in Doha. Heemskerk, omdat ze eindelijk die individuele wereldtitel behaalde waar ze al zo lang over droomde – op het koninginnenummer nog wel, de 100 vrij. Die overwinning, voor landgenote Kromowidjojo en de Zweedse Sarah Sjöström, zal de komende anderhalf jaar, op weg naar Rio, haar grote bron van inspiratie zijn. Sharon van Rouwendaal, die in Berlijn al zo goed in vorm was – in open water en het 50-meterbad – zette haar opmars onverdroten voort, met medailles en nationale records op de 400 en 800 meter vrije slag.

De verschillen tussen haar en de nummer één van de wereld, de Spaanse Mireia Belmonte, worden steeds kleiner. Van Rouwendaal won bovendien voor het eerst een wereldtitel, op de 4 x 200 vrij.

    • Rob Schoof