Qantas maakt weer winst

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het gaat goed met het Australische Qantas. De luchtvaartmaatschappij verwacht de beste halfjaar cijfers sinds 2010, meldt de South China Morning Post. De verwachting is dat de winst uitkomt tussen 202 miljoen euro en 236 miljoen euro. De aandelen Qantas stegen 10 procent in waarde, vlak nadat de beurs van Sydney opende.

De maatschappij worstelde de afgelopen jaren met hoge brandstofprijzen, een sterke Australische dollar en felle binnenlandse concurrentie van Virgin Australia. Qantas heeft een flinke hervormingsronde achter de rug waarin onder andere 5.000 banen werden geschrapt.

De operatie is nog niet eens halverwege. Het hervormingsprogramma duurt 3,5 jaar. ‘Deze sterke resultaten geven ons het vertrouwen dat we alle doelen gaan halen die we hebben gesteld,’ zegt CEO Alan Joyce.

Eerste vlucht Mitsubishi in mei

Nog meer vliegtuignieuws. Het eerste passagiersvliegtuig dat Japan op eigen bodem heeft gebouwd zal voor het eerst vliegen in mei 2015, schrijft de Nikkei Asian Review. Dat is vlak voor een internationale vliegshow in Parijs, in juni.

Ontwikkelaar is Mitsubishi Aircraft. De eerste vlucht van de Mitsubishi Regional Jet, de MRJ, stond gepland voor 2013, en was later uitgesteld. Tot nu toe hebben zes Japanse luchtvaartmaatschappijen 400 vliegtuigen besteld. Twee jaar na de eerste vlucht, in 2017, worden ze geleverd en zal er ook commercieel mee gevlogen worden.

Indiase verzekeringen in buitenlandse handen - of niet

Het plan van de nieuwe Indiase premier Modi om meer aandelen van Indiase verzekeringsbedrijven aan buitenlanders te verkopen is een goed idee. Dat vindt zowel de Indiase regering als de belangrijkste oppositiepartij.

Maar het bedrijfsleven denkt daar heel anders over, net als veel politici. Het debat rondom de nieuwe wet toont aan hoe moeilijk het voor Modi is om zijn hervormingsagenda door te voeren, stelt de Financial Times.

Premier Modi wil het maximum verhogen van 26 naar 49 procent, wat niet eens zou betekenen dat de Indiërs ook het zeggenschap over die verzekeringsmaatschappijen kwijtraken. Het Britse Standard Life, en de Japanse maatschappijen Mitsui Sumitomo en Nippon Life staan te popelen om partnerschappen aan te gaan.

    • Eefje Rammeloo