Ook Wüst overweegt boycot EK in Rusland

In navolging van schaatscoach Jan van Veen overweegt ook Ireen Wüst een boycot van de EK allround, 10 en 11 januari in het Russische Tsjeljabinsk. „Politiek gezien klopt er heel veel niet in dat land”, zei de regerend Europees kampioene gisteren na afloop van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn bij de NOS.

Wüst, die vorig jaar bij de Winterspelen in Sotsji nog een korte ontmoeting had met president Poetin, wil nog niet definitief beslissen. Een boycot kan haar mogelijk deelname kosten aan de WK allround in Calgary. De discussie kwam vorige week los nadat Corendon-coach Jan van Veen op persoonlijke titel een boycot van het EK aankondigde. Hij verwees naar de ramp met de MH17 en noemde Rusland ‘een agressor’ in Oekraïne.

In Berlijn gaf Marrit Leenstra aan achter haar coach te staan. De meeste schaatsers hielden zich buiten de discussie. „Uiteindelijk ben ik een schaatser die probeert hard te schaatsen”, reageerde Sven Kramer vanmorgen in zijn column in de Telegraaf. Hij vindt dat de internationale schaatsbond ISU de problemen moet oplossen.

Schaatsbond KNSB staat achter sporters die een boycot overwegen. „We respecteren de keuze van schaatsers en coaches”, aldus technisch directeur Arie Koops. Sportkoepel NOC*NSF noemt een boycot een zaak van de schaatsbond. „Wij volgen de lijn die voor heel Nederland geldt.”