NOC*NSF wil Zonderland voordragen als IOC-lid

Epke Zonderland tijdens de Artistic Gymnastics World Championships in Nanning, China, op 12 October 2014.
Epke Zonderland tijdens de Artistic Gymnastics World Championships in Nanning, China, op 12 October 2014. Foto EPA / Rungroj Yongrit

Sportkoepel NOC*NSF wil Epke Zonderland vragen zich kandidaat te stellen voor de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. Alle commissieleden zijn automatisch IOC-lid voor een periode van acht jaar. Mocht de turner ingaan op het verzoek en worden gekozen, dan wordt hij naast Camiel Eurlings het tweede Nederlandse IOC-lid.

Epke Zonderland weet van niets

Zonderland is nog niet ingelicht over het voornemen, zei voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF. Bolhuis is als gast van voorzitter Thomas Bach bij de IOC-vergadering in Monaco.

“We moeten het idee binnen ons bestuur nog nader uitwerken. Maar ik denk dat hij vanwege zijn naam een goede kans maakt om gekozen te worden. En hij kan het. Een sporter van zij niveau die er een zware studie Geneeskunde naast doet, heeft veel in zijn mars.”

Zomerspelen in Rio

Het liefst ziet Bolhuis dat Zonderland zich kandidaat stelt tijdens de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro, als er vier nieuwe leden voor de atletencommissie gekozen moeten worden. Maar de voorzitter begrijpt dat zijn wens op gespannen voet staat met de sportieve ambitie van Zonderland, die in Rio zijn tweede gouden medaille wil winnen.

Een kandidatuur tijdens de Spelen van 2020 in Tokio zou ook kunnen, maar het nadeel daarvan is dat de rekspecialist minder hot is. Hij heeft al aangekondigd dat ‘Rio’ zijn laatste Spelen worden. Zonderland in een reactie op het nieuws:

“Ik voel me zeer vereerd hiervoor gevraagd te worden. Van de andere kant weet ik niet precies wat de functie inhoudt en daarom kan ik ook niet precies inschatten welke werkzaamheden en, voor mij erg belangrijk, welke tijdsbelasting ermee gemoeid gaat.”

“Ik zou graag een keer met Andre Bolhuis hierover praten om te bepalen of het haalbaar is dat ik deze functie op dit moment aanvaard.”

    • Henk Stouwdam