Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Niet blij met je Sinterklaascadeau? Dan verkoop je het toch?

Kleurenpiet met een stapel cadeaus.
Kleurenpiet met een stapel cadeaus. Foto ANP / Roos Koole

Van ruilen komt géén huilen, zou je zeggen als je kijkt naar het aanbod van vandaag en gisteren op Marktplaats en Ruilen.nl. Want wat doe je als je een foeilelijke sjaal hebt gekregen of een boek dat je al hebt gelezen? Als je niet om de bon durft te vragen, blijven er twee opties over: online ruilen of verkopen.

Tien keer meer te ruilen

Op Ruilen.nl is het vandaag topdruk. Eigenaar Richard Hendricks zegt dat er op een gewone dag 100 tot 150 items worden aangeboden om te ruilen, maar de dagen na Sinterklaas zijn dat er gemiddeld 1500, tien keer zoveel dus.

Verkopen

Op Marktplaats werden gisteren 500.000 nieuwe advertenties geplaatst, 150.000 meer dan op een gemiddelde dag. Ook zij zeggen dat de stijging alles te maken heeft met Sinterklaas: op de zondag na pakjesavond bieden mensen dubbel gekregen cadeaus aan of spullen die ze niet mooi vinden. Wat de reden van de verkoop is, staat soms exact beschreven in de omschrijving.

Het populairst om te ruilen

Exacte getallen zijn niet te noemen, maar de data-analisten van Marktplaats merken dat bepaalde spullen deze dagen populair zijn. Op BNR Nieuwsradio noemde Olivier van Duin, algemeen directeur van Marktplaats, een aantal items die bijzonder veel worden aangeboden. We zochten er beeldmateriaal bij. Let ook op de omschrijving:

 • Games en speelgoed
 • Lego StarWars 2

  Lego StarWars 2. Screenshot van Marktplaats.nl

  Iets dubbel krijgen kan gebeuren, maar het kan ook extremer: hieronder de advertentie van iemand die een cadeau vier keer te veel kreeg:

  Vier keer hetzelfde cadeau gekregen.

  Vier keer hetzelfde cadeau gekregen. Screenshot van advertentie op Marktplaats.nl

 • Parfum
 • Iemand een geurtje geven is altijd een risico: op de huid ruikt de parfum altijd anders dan op het teststrookje in de winkel. En dat kan tot sympathieke advertentieteksten leiden:

  “Gekregen voor Sint, maar het ruikt niet lekker op me. Eenmalig gesprietst.”

  Of deze:

  Dior parfum van de Sint te koop aangeboden.

  Dior parfum van de Sint te koop aangeboden. Screenshot van advertentie op Marktplaats.nl

 • Die doodenge Furby
 • Volgens Marktplaats worden er bijzonder veel Furby’s aangeboden, afgelopen dagen werden er honderden advertenties met deze knuffel aangeboden. Van Duin op BNR:

  “Vorig jaar was dat ook al zo. Volgens mij vinden kinderen die beesten hartstikke eng.”

 • Mutsen en sjaals
 • Iedere winter een veel gegeven cadeau: het gouden duo Muts en Sjaal. Maar ja, het dessin kan je smaak niet zijn:

  Muts gekregen voor Sinterklaas wordt getipt als kerstcadeau.

  Muts gekregen voor Sinterklaas wordt getipt als kerstcadeau. Screenshot Marktplaats.nl

Ouders verkopen de cadeaus van hun kids

Spittend in de nieuwe advertenties valt op dat ouders de spullen van hun kinderen te koop zetten. Meestal spullen die te klein zijn. Grappig detail is dat in de tekst vaak staat dat de ouder het pakje zelf gekocht heeft. Zoals dit Mega Mindy-pak of deze Onesie (huispak voor een jongen).

Sla je slag voor Kerst

Opvallend is dat sommige verkopers, zoals die van de muts hierboven, de waar die ze van de Sint kregen nu aanprijzen als het ultieme kerstcadeau. Zo ook deze:

"Cadeautip voor de kerst"

“Cadeautip voor de kerst”. Screenshot van Marktplaats.nl

Van Duin op BNR:

“Mensen zetten in de advertentie: “Handig voor kerst” erbij. Dus zoek daarop, het zijn vaak nieuwe cadeaus die je dan voor een mooi prijsje op de kop kunt tikken.”