Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe baan Neelie Kroes: ambassadeur start-ups

Neelie Kroes wordt ambassadeur start-ups
Neelie Kroes wordt ambassadeur start-ups Foto ANP Piroschka van de Wouw

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes wordt de komende anderhalf jaar de speciale ambassadeur voor start-ups. De VVD-politica moet van Nederland de Europese verzamelplaats voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland te maken. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt.

Deltaplan

Met haar brede ervaring en uitstraling is Neelie Kroes de aangewezen persoon om ambassadeur te worden, schrijft Kamp. Het project van Kroes heet “StartupDelta”. Vestigingsplaats wordt het voormalige Marineterrein, naast het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Vanuit Amsterdam moet de nieuwe ‘special envoy’ een nieuwe generatie ondernemers de kans geven hier hun talenten te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren. Kamp zei eerder al dat hij Amsterdam als uithangbord zag om Nederland voor start-ups op de wereldkaart te krijgen.

Doorgroeien

Volgens Kamp zijn er al steeds meer succesvolle startende bedrijven in Nederland.

“Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken en meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure.”

Blendle, Nimbuzz, Peerby

Eind oktober waren er drie Nederlandse start-ups succesvol in het ophalen van geld: artikelenverzamelsite Blendle (aandelenverkoop voor 3 miljoen euro), berichtenapp Numbizz (gedeeltelijke overname voor 139 miljoen euro) en deelapp Peerby (investering van 1,7 miljoen euro).

Oprichter van de Amsterdamse start-uphub Rockstart, Oscar Kneppers, zei destijds dat er steeds meer aandacht is voor startende bedrijven:

“Dat is een goed teken. Veel Nederlanders denken bij tech en innovatie direct aan Silicon Valley, terwijl hier ook van alles gebeurt. In het ideale geval krijg je in Nederland een ecosysteem dat zichzelf versterkt. Net als in Silicon Valley.”

Lees ook bij NRC Q: Waarom zijn deze drie Nederlandse start-ups ineens zo interessant?