‘Mohammed is de populairste Britse babynaam’

Deze bewering van de Britse site BabyCentre leidde tot discussie over immigratie

De aanleiding

De naam van een islamitische profeet als populairste babynaam in een westers land, in het Verenigd Koninkrijk is het zo ver. Dit jaar komen er voor het eerst meer Mohammeds bij dan Jacks en Olivers, meldde de Britse website BabyCentre.co.uk vorige week. Daarmee is Mohammed de populairste jongensnaam voor baby’s in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte nogal wat los. Zo goed als alle landelijke media hadden het erover. De Volkskrant in Nederland trouwens ook.

Waar is het op gebaseerd?

Op gegevens van 56.157 gebruikers van BabyCentre.co.uk, een website met adviezen voor ouders. De gebruikers lieten de site weten hoe ze hun pasgeboren baby genoemd hebben. Daar maakte de site een lijst van, zoals ieder jaar.

En, klopt het?

We zijn niet de eersten die deze stelling checken. Britse en Amerikaanse factchekers gingen ons voor: The Guardian (conclusie: onwaar), The Independent (waar), Mirror (onwaar), Daily Mail (waar). En The Washington Post (hangt er van af).

Dat schiet dus niet op. Hoe zit het?

Het is een beetje ingewikkeld. Het BabyCentre heeft alle spellingvariaties op de naam Mohammed op een hoop gegooid. Die hoop bestaat uit Mohammeds, Mohammads, Muhammads, Mohamads, Muhamads, Muhamets, en zo zijn er nog wel een paar.

Zo kwam de profeet bovenaan de lijst van BabyCentre.

Maar BabyCentre baseert zich enkel op reacties van gebruikers van de site. De gegevens van de Office for National Statistics zijn completer, want die zijn opgesteld aan de hand van geboorteregistraties. De meest recente gegevens komen weliswaar uit 2013 en niet uit 2014, zoals die van BabyCentre, maar het is onwaarschijnlijk dat het beeld dit jaar radicaal anders is.

Tellen we de verschillende spellingen van Mohammed niet bij elkaar op, dan is Oliver (6.949 keer) de populairste babynaam in Engeland en Wales. Gaan we wél rekenen, dan krijg je de som: 3.499 Muhammads + 2.887 Mohammeds + 1.059 Mohammads = 7.445 baby’s die naar de islamitische profeet zijn vernoemd. Dat is meer dan de 6.949 Olivers.

Nu wordt het nog ingewikkelder. Want moet je, zoals The Guardian redeneert, dan ook maar de Ollie’s bij de Olivers optellen? In dat geval staan Ollie en Oliver (7.749) weer bovenaan.

Maar, en hier hebben de factcheckers van The Independent een belangrijk punt, het Arabisch is een fonetische taal. Een Irakees en een Egyptenaar kunnen de naam net anders schrijven, maar bedoelen precies hetzelfde en spreken het ook op dezelfde manier uit.

Dat is een ander verhaal voor de duo’s Ollie en Oliver, Henry en Harry, of Tom en Thomas.

Daarmee zijn we bijna rond. Alleen nog iets dat alle andere factcheckers vergaten: de gegevens van Schotland en Noord-Ierland, want BabyCentre zegt het in een verklaring aan The Guardian te hebben over het Verenigd Koninkrijk.

Schotland kreeg er in 2013 334 Olivers bij en 230 Mohammeds (in drie variaties).

In Noord-Ierland ging het dat jaar om 150 Olivers en 4 Mohammeds.

Dat brengt de eindscore voor Oliver op: 334 (Schotland) + 150 (Noord-Ierland) + 6.949 (Engeland en Wales) = 7.433.

De eindscore voor Mohammed: 230 (Schotland) + 4 (Noord-Ierland) + 7.445 (Engeland en Wales) = 7.679.

Mohammed wint.

Nog even hoe het in Nederland zit. De Sociale Verzekeringsbank stelt jaarlijks een lijst op aan de hand van registraties voor kinderbijslag. Populairst in 2013: Sem met 740 baby’s. De Mohammed-variaties? Bij elkaar 484. Goed voor een gedeelde twintigste plek, samen met Sam.

Conclusie

BabyCentre ziet Mohammed als de populairste babynaam van het Verenigd Koninkrijk, omdat de site alle spellingvariaties van de islamitische naam op een hoop gooit. Dat is te rechtvaardigen, want Arabisch is een fonetische taal: met Mohammed en Mohammad bedoelen ouders hetzelfde. Daarmee verslaat Mohammed Oliver. De stelling is waar.

Ook een bewering zien langs komen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt

    • Tom Vennink