Moet familiebedrijf SHV nóg meer betalen voor Nutreco?

Foto iStock

Wordt drie keer scheepsrecht? Familiebedrijf SHV heeft zijn overnamebod op vis- en veevoerbedrijf Nutreco de afgelopen weken binnenskamers al tweemaal verhoogd. Nu is de vraag: doet het dat nog een derde en laatste keer?

Wilde SHV in eerste instantie 40 euro per aandeel betalen, later werd dat verhoogd tot 44,50. Daarmee geeft SHV het totale aandelenkapitaal van Nutreco (3,9 miljard euro omzet, 10.000 werknemers) een waarde van 3 miljard euro.

Maar als de huidige koers zo blijft, gaat het SHV niet lukken. De Nutreco-aandelen liggen namelijk nog steeds zo’n driekwartjes boven het overnamebod. Beleggers die op de beurs meer kunnen krijgen, zullen hun aandelen niet aan het familiebedrijf verkopen.

Overtroeven

Dat SHV zijn bod op Nutreco eerder al verhoogde, volgde op de belangstelling van twee andere partijen: het Amerikaanse voedingsconglomeraat Cargill en private-equityfinancier Permira. Zij kwamen op 8 november na een telefoontje met Nutreco met een tegenbod van 43,20 euro per aandeel.

Maar de top van Nutreco gaat liever verder met SHV. Vrijdag publiceerde het vis- en veevoerbedrijf een officieel biedingsbericht over het bod van SHV. Daaruit blijkt hoe de belangen van aandeelhouders, SHV en Nutreco-bestuurders botsten en onder welke druk beslissingen moeten worden genomen.

Telefoontje

Het begint op vrijdag 19 september als de voorzitter van de raad van commissarissen én de voorzitter van de raad van bestuur van Nutreco elk een telefoontje krijgen van hun evenknie bij SHV. Er komt een bod aan, krijgen ze te horen. Een bod waar Nutreco niet om heeft gevraagd. Nutreco wil zelfstandig op de beurs doorgaan.

Nutreco is op alles voorbereid, blijkt uit het biedingsbericht. Er bestaat intern al een zogeheten response team dat op vijandige biedingen moet reageren. Na het telefoontje wordt het groepje, dat uit de twee bestuurders en andere Nutreco-mensen bestaat, aangevuld met juridische en financiële adviseurs.

Meer geld

Zo beginnen onderhandelingen over de prijs en over talloze niet-financiële afspraken, om te beginnen dat Nutreco niet zal worden opgebroken in twee aparte bedrijven. Iets dat Cargill en Permira wél van plan zijn, blijkt later.

Toch zijn met name de grote aandeelhouders niet tevreden. Pensioenbeheerder APG (ruim 5 procent van de aandelen) en verzekeraar NN (bijna 10 procent), maar ook hedgefonds Hengistbury (4 procent) vinden het bod van SHV niet hoog genoeg. Ze willen meer geld zien.

Uit het biedingsbericht blijkt hoe de Nutreco-top hen tegemoet komt. In hetzelfde weekeinde waarin Nutreco het bod plus de voorwaarden van Cargill en Permira afwijst, worden de onderhandelingen met SHV heropend. Met als gevolg dat het familiebedrijf zijn bod verhoogt naar 44,50 euro per aandeel.

Belangen

Op de achtergrond speelt nog iets mee: vanwege nieuwe wetgeving lopen Nutreco-topman Knut Nesse en zijn financieel directeur Gosse Boon de overnamepremie mis die andere aandeelhouders wel krijgen. Dat scheelt hen samen bijna twee miljoen euro. Wel krijgen ze een bonus als de overname doorgaat, voor het extra avond- en weekendwerk. Voor Nesse is dat ruim drie ton, voor Boon ruim twee ton.

Maar óf de overname slaagt, hangt af van de beurskoers. SHV kan wachten en hopen dat die terugzakt naar 44,50. Zo niet, dan zullen ze voor de derde maal hun bod moeten verhogen.

    • Menno Tamminga