Miljoenenschenking voor het Rijksmuseum

Verzamelaar I.Q. van Regteren Altena was 27 toen hij zijn eerste schenking aan het Rijksmuseum deed. Zijn kinderen volgen hem na met een fonds op zijn naam.

Drie 16de-eeuwse tekeningen die Altena in 1971 en 1981 aan het Rijksmuseum schonk. Van bovenaf: Taddeo Zuccaro, Rafaël en Federico Barocci. Vergelijkbare tekeningen van Rafaël brachten op veilingen meer dan 35 miljoen euro het stuk op.
Drie 16de-eeuwse tekeningen die Altena in 1971 en 1981 aan het Rijksmuseum schonk. Van bovenaf: Taddeo Zuccaro, Rafaël en Federico Barocci. Vergelijkbare tekeningen van Rafaël brachten op veilingen meer dan 35 miljoen euro het stuk op. Foto’s Rijksmuseum

De nazaten van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena hebben het Rijksmuseum in Amsterdam gisteren een miljoenenbedrag geschonken. Het geld is ondergebracht in een vermogensfonds op naam bestemd voor de aanschaf van oude Hollandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen.

„Een zeer uitzonderlijke schenking”, zegt Taco Dibbits, directeur collecties bij het Rijks. „Ons grootste fonds op naam sinds de Tweede Wereldoorlog.”

De drie kinderen Altena, die in hun jeugdjaren niet op hockey of tennis mochten omdat hun vader het geld nodig had voor zijn verzamelpassie, hebben nu een deel van de opbrengst van zijn tekeningencollectie geschonken aan het museum waar hun vader van 1948 tot 1962 directeur was van het Rijksprentenkabinet. De eerste van vier veilingen bij Christie’s bracht in juli 14 miljoen euro op. Oudste zoon Jan over de schenking: „Als je het doet, doe het dan goed: een leuk bedrag, geen kattenpis.”

Over de hoogte van de schenking lieten de betrokkenen zich bij de presentatie van het I.Q. van Regteren Altena Fonds niet uit. Een deel van het jaarlijkse rendement, naar verwachting zo’n 50.000 euro, is bestemd voor aankopen. De rest wordt steeds toegevoegd aan het vermogen. Dibbits: „De horizon van zo’n fonds is veertig, vijftig jaar. De bedoeling is dat het een steeds grotere speler wordt.”

Iohan Quirijn van Regteren Altena (1899-1980) begon op zijn 22ste met verzamelen. Met een klein budget kon hij dankzij zijn grote kennis een fenomenale collectie tekeningen van oude meesters aanleggen. Op zijn 27ste doneerde hij zijn eerste tekening aan het museum. „Als je op die leeftijd begint met schenken, dan stop je niet”, zei Dibbits gisteren. Tijdens zijn leven deed Altena vele van zijn ruim duizend tekeningen tellende verzameling aan het Rijks cadeau, onder meer het topstuk, een studie van de Italiaanse grootmeester Rafaël. Die is alleen al zeker 30 miljoen euro waard.

Zijn weduwe en drie kinderen hebben die traditie van schenken de afgelopen decennia voortgezet. Jan van Regteren Altena: „Onze vader had zo’n intense band met het Rijks. En Amsterdam was de stad waar hij zijn leven heeft geleefd. Het lag voor de hand om iets te doen ter herinnering aan die band.”

    • Arjen Ribbens