Langer borstvoeding bespaart 53 miljoen

Als meer Britse jonge moeders die beginnen met borstvoeding dat vier maanden volhouden, bespaart dat de Britse gezondheidszorg (omgerekend) 14 miljoen euro per jaar. Als het aantal moeders dat gedurende hun leven 7 tot 18 maanden borstvoeding geeft zou verdubbelen, bespaart dat 39 miljoen euro op de behandeling van borstkanker (Archives of Disease in Childhood, 4 december).

Britse gezondheidseconomen namen in deze berekening alleen de kosten van de gezondheidszorg mee. Ze gaan ervan uit dat borstvoeding de kans op borstkanker verkleint. En dat de baby’s minder lijden aan diarree en ernstige darmontstekingen, lage luchtwegziekten en middenoorontsteking.

Het is, gemeten naar de totale kosten van de gezondheidszorg, een bescheiden opbrengst. De economen hebben dan ook realistische scenario’s doorgerekend. Britse vrouwen zijn geen fanatieke borstvoeders. Ongeveer 7 procent van de moeders geeft hun baby meer dan vier maanden de borst. In het rekenmodel verhoogden de onderzoekers dat naar 21 procent. Dat is het percentage dat het nu minimaal zes weken volhoudt.

In Nederland is zo’n berekening in 2007 gedaan. De doelstelling van de overheid was toen dat 85 procent van de moeders met borstvoeding zou beginnen en dat een kwart dat minstens zes maanden volhoudt. Dat zou 10 miljoen euro per jaar besparen. De bescherming tegen borstkanker werd daarbij echter niet meegerekend.