Koken aan de hand van culinaire films

‘Cinema culinair’ kun je gerust een uit de hand gelopen hobby noemen. Op een dag kwamen Wies Sanders en Harold Smits op het idee om tijdens het kijken naar culinaire films die gerechten te serveren die ook in die film te zien zijn. Sanders en Smits ze zijn niet alleen buren, beiden zijn ook film- en kookfanaat. En wat begon als een eenmalig gezellig avondje voor de buurt is inmiddels uitgegroeid tot een klein bedrijfje.

Hun eerste film was Sideways, een komedie over twee tobberige vrienden die een wijnreis maken door Californië. Inmiddels heeft het Cinema culinair-duo al ruim 25 films op gerechten ontleed en er een ‘culinair script’ bij gemaakt. Van Tampopo (mijn persoonlijke favoriet op eetfilmgebied) tot La Grande Bouffe en van Julie & Julia tot Abel van Alex van Warmerdam (ja heus, die film staat niet als culinaire film te boek, maar er ik heb weleens geturfd en kwam op zeker 9 eetfragmenten).

Eén van hun scripts, behorend bij de film Estômago, is onlangs in boekvorm uitgegeven. Estômago is een heerlijke, broeierige Braziliaans-Italiaanse film waarin vanaf de eerste minuten tot het einde gegeten wordt. Sanders en Smits geven niet alleen alle recepten van de gerechten die voorbij komen, maar een compleet draaiboek met regieaanwijzingen en lijsten van benodigde props. Uiteraard zit er ook dvd van de film bij het boek.

Hoe leuk is het om op hetzelfde moment dat straathoertje Iria gretig een hap neemt van de coxinha die Nonato (de held van de film) heeft gebakken ook zo’n kipkroketje te eten? Om een negroni te drinken op hetzelfde moment dat Nonato deze cocktail achterover slaat (hij drinkt er wel 4 in razendsnel tempo, hetgeen natuurlijk niet goed kan aflopen)? En hoe cool is het om een gebraden speenvarken te serveren wanneer je kijkt naar een scène waarin een tafel vol boeven in een gevangeniskeuken de tanden zet in zo’n zelfde beest?

We gaan hier komende week uit Estômago koken. Misschien heeft u de film nog niet gezien, maar zelfs dan zijn de recepten de moeite waard. En als u hem al wel kent, kijk hem dan vooral nog een keer, liefst met een groot gezelschap en onder het genot van een aantal van Nonato’s gerechten. Dubbel smullen gegarandeerd.