Kleine club, maar met een grote penaltystip

Kleinere clubs voelen zich vaak benadeeld door de arbitrage in wedstrijden tegen sterke ploegen.

Illustratie Anniek Tijmes
Illustratie Anniek Tijmes

Ernie Brandts heeft van alle achttien trainers in de eredivisie misschien wel het meest vriendelijke hoofd. Met zijn diepe rimpels tovert hij keer op keer een bescheiden lach op zijn gezicht, ook na de zoveelste nederlaag. Sportieve man, vervelende uitspraken over de tegenstander hoor je de 58-jarige trainer van het kleine FC Dordrecht niet maken.

Het is moeilijk geen sympathie te krijgen voor de club die vorig seizoen promotie afdwong. Het stadion van Dordrecht hangt met plakband aan elkaar. De hoeken van het ‘Riwal Hoogwerkers Stadion’ zijn afgedekt met enorme reclameborden en nostalgische staantribunes.

Een stadion uit de jaren negentig waar de tijd stil is blijven staan. Op weg naar de persruimte moet je oppassen dat je niet van een lugubere trap valt. Dordt heeft met 4 miljoen euro de laagste begroting van de eredivisie. Veel wedstrijden zullen ze dit seizoen niet winnen, de club onderscheidt zich op een ander gebied: warmte.

Maar o wee als het over scheidsrechters gaat. Dan worden ze giftig bij FC Dordrecht.

Het loopt tegen half twaalf zaterdagavond in de krappe persruimte van Dordrecht, na de 3-1 nederlaag tegen koploper PSV. De nummer laatst voelt zich bestolen door de arbiter. Alweer, want eerder dit seizoen ging het ook al mis tegen Ajax (onterecht rood), Feyenoord (idem) en FC Utrecht (strafschop onthouden). Klein Duimpje dat wordt benadeeld tegen de grote ploegen, zo is het sentiment.

Wat ging er zaterdag mis aan de Krommedijk? In de eerste helft krijgt PSV een discutabele penalty, nadat de bal tegen de linkerarm van een Dordrecht-speler aan was geschoten. De pingel wordt overigens gemist. Tweede helft, identieke situatie, maar dan bij een PSV-speler. Eén verschil: de jonge arbiter Dennis Higler (29) fluit nu niet voor een strafschop. Dordrecht woest. Helemaal als hun verdediger Ilias Haddad even later van het veld wordt gestuurd na zijn tweede gele kaart. „We worden weer genaaid”, zingt het thuispubliek.

„Klassenjustitie, ik vind dit belachelijk. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt”, foetert trainer Brandts. „Het is net alsof ze Dordrecht niet in de eredivisie willen hebben. We worden structureel benadeeld.” Technisch manager Marco Boogers: „Het is bijna Jiskefet.”

Twee oud-topscheidsrechters delen in de frustratie van Dordrecht: Mario van der Ende en Dick Jol. „Dit kan gewoon niet”, zegt Van der Ende, die zaterdagavond de beelden zag. „Hier krijg je een heel vervelende smaak van in je mond.”

De ‘zaak-Dordt’ staat niet op zichzelf. Twee weken terug was SC Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges woest na een rode kaart voor zijn ploeg uit bij Ajax. Topploegen krijgen vaak het voordeel van de twijfel, zei de coach. In het programma Studio Voetbal kreeg hij bijval van Ron Jans, coach van PEC Zwolle. „Klassenjustitie bestaat en zal altijd blijven.”

De voetbalbond herkent zich niet in dit beeld, mailt een woordvoerder. „De scheidsrechters van de KNVB zijn professionals en leiden wedstrijden naar eer en geweten. Ongeacht welke clubs er tegenover elkaar staan.”

Borstvoeding

Wat zeggen de cijfers? Vorig seizoen kregen ‘kleine clubs’ inderdaad meer strafschoppen tegen. FC Groningen staat bovenaan de lijst, met elf penalty’s. Ajax (twee), FC Twente (twee) en AZ (één) kregen de minste tegen. Dit seizoen – bijna halverwege – zijn SC Cambuur (vijf), NAC en ADO Den Haag (beide vier) het ongelukkigst. Wat mee kan spelen is dat kleine clubs veel strafschoppen tegen krijgen omdat zij vaak defensiever spelen – de kans dat een topploeg een penalty krijgt is daardoor dus groter.

Een volle Kuip of Arena, dat maakt indruk op een scheidsrechter, zegt Van der Ende. Of een grote naam bij een topploeg. Probeer dan maar eens een impopulaire beslissing te maken. „Die durf ontbreekt vaak. Je moet heel sterk in je schoenen staan om daar dan boven te staan. Het is een kwestie van karakter tonen.”

De begeleiding van de scheidsrechters vanuit de KNVB is ondermaats, zegt Jol. „Er wordt hun niet verteld hoe ze zich moeten instellen op wedstrijden. De kunst is je af te sluiten voor het publiek in het stadion.”

Eredivisiearbiters missen ervaring, zegt Jol. „Veel jongens komen net van de borstvoeding af.”

    • Steven Verseput