Jonge Jarrett is alleskunner

None

Hamburg ’72 is een opmerkelijke registratie uit de eerste Europese tournee van pianist Keith Jarretts eerste succesvolle band, met bassist Charlie Haden en drummer Paul Motian. Het trio, opgericht in 1966, nam in 1972 nummers op voor de Duitse radio bij de NDR Jazz Workshop in Hamburg. De drie, op intense wijze inhakend in dit optreden, legden achteraf beschouwd met karakteristiek jazzvocabulaire een belangrijk fundament voor Jarretts hierop volgende kwartet en The Standards Trio.

Bassist Hadens zachte lijnen zijn de smeerolie tussen de creatieve ideeën van de pianist en drummer. De immer kirrende Jarrett is de rusteloze alleskunner. Virtuoos goochelt hij met allerlei stijlelementen, van introspectief poëtisch tot heftig met een ferm toucher. Eigenzinnig, maar minder aangenaam is zijn free jazz op fluit en sopraansax. Dat tot het ‘juiste moment’ is gewacht met deze veertig jaar oude concerttapes ligt gevoelig. Paul Motian overleed in 2011, Charlie Haden afgelopen zomer.

    • Amanda Kuyper