Camiel Eurlings had ‘zware tijd’, maar gaat weer op zoek naar werk

Als een sportman die op de Olympische Spelen de wedstrijd van zijn leven heeft verloren, zo voelde het IOC-lid Camiel Eurlings zich na zijn ontslag als directeur van de KLM. „Maar ik hoef niet vier jaar te wachten op een herkansing”, zegt hij in Monaco, waar hij voor een getormenteerd man opvallend goed gemutst lijkt.

Twee maanden was Eurlings onvindbaar. Volgens zijn nieuwe woordvoerder, voormalig staatssecretaris en CDA-partijgenoot Jack de Vries, likte hij „ergens ver weg” zijn wonden. En onder geen beding was hij aanspreekbaar.

Eurlings trad dit weekeinde uit de anonimiteit vanwege zijn verblijf in Monaco, waar hij vandaag en morgen moet zijn voor een buitengewone vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij wilde de media te woord staan, onder voorwaarde dat er niet inhoudelijk over zijn ontslag bij de KLM werd gesproken. Het mocht over zijn gemoedstoestand gaan en over IOC-zaken natuurlijk.

De perscontacten waren (vanzelfsprekend) geregisseerd. En de IOC-vergadering vormde een goede aanleiding om de aandacht te verleggen. Alle media-aanvragen om hem eerder te spreken werden door De Vries vriendelijk maar beslist doorgeschoven naar Monaco, waar het IOC-lid op één dag de Nederlandse pers te woord stond.

Een mediaoffensief dat hem weer in beeld moet brengen. Geen gelamenteer over zijn mislukking als hoogste baas van de KLM, maar een mooie kans om zich te positioneren voor de arbeidsmarkt. Want Eurlings zoekt een baan. Niet onmiddellijk, maar op termijn.

De verslaggevers troffen in Monaco een opvallend blijmoedig mens. Geen spoor van gekweldheid, hoewel Eurlings toegaf een „zware tijd te hebben gehad.”

Gelukkig is er het IOC, waarvan Eurlings anderhalf jaar terug, via interventie van de koning, lid werd. Dankzij die vrijwilligersbaan heeft hij wat omhanden en kan en kan hij zich herprofileren.

    • Henk Stouwdam