Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Interactieve website: ook de trein naar Ermelo kun je nu real-time zien rijden

Ren je haastig weg van je werk om die trein op tijd te halen, en dan sta je op een leeg perron. Nog geen intercity te zien. Handig: nu kun je online zien waar jouw trein/bus/tram/boot zich bevindt.

Ren je weg van je werk om die trein op tijd te halen - en je moest nog boodschappen doen, eten klaarmaken, kinderen van de crèche halen - en dan sta je op een leeg perron. Nog geen intercity te zien. Waar blijft dat ding?

Handig: nu kun je online kijken waar jouw trein/tram/bus/boot zich bevindt. Je hoeft alleen maar ’t gekleurde stipje op de TRAVIC te volgen, ofwel de Transit Visualization Client. De kaart volgt de tram op het Rokin, de bus naar Werkendam, de ferry naar Hoek van Holland en de trein richting Ermelo. En al het andere OV op de hele wereld, mocht je een vakantie naar New York willen plannen.

Screenshot TRAVIC

Openbare data

Een flinke klus, zo lijkt het. Maar de makers van de website, de Universiteit Freiburg en Geops, een Duits bedrijf, hebben een slimme truc bedacht. Ze verzamelden de openbare data van wereldwijde vervoersorganisaties, zoals die van Nederland. Vaak zijn die gegevens gebaseerd op een schema, zoals de NS een reisplanner heeft, maar hier en daar zijn ze ook real-time beschikbaar. Ze krioelen als mieren over het scherm.

De tracker houdt die vervoersschema’s met plaatsen en bijbehorende coördinaten allemaal tegelijkertijd in de gaten. Daarbij moesten de makers ook letten op straten met eenrichtingsverkeer, om ervoor te zorgen dat de bussen of trams inderdaad de goede routes op de kaart rijden. Toch zijn er nog een aantal bugs - systeemfouten - die ze beloven op te lossen. En dat moet allemaal met de hand.

Klik op de onderstaande kaart (van het OV in Amsterdam) voor de interactieve website.
Screenshot TRAVIC