Iconische foto over conflict Palestina-Israël is nep

Een foto met twee gearmde jongens, een met een keppeltje en een met een Arabische keffiyeh, is jarenlang gebruikt als iconisch beeld om te laten zien hoe het anders kan tussen de Palestijnen en Israëliër. Maar de foto is nep, ontdekte de Amerikaanse krant The Jewish Daily Forward.

Popster Rihanna gebruikte het beeld als ‘goedmakertje’ afgelopen zomer, nadat ze had getweet met hashtag #freepalestine, tot woede van een aantal van haar fans.

Twitter avatar rihanna Rihanna Let’s pray for peace and a swift end to the Israeli-Palestinian conflict! Is there any hope?…. http://t.co/jHD56KXkcu

De moeder van een van de twee jongens wees de fotografe, de Amerikaanse Ricki Rosen, op de tweet van Rihanna. Ze kwam er toen achter dat de foto op veel meer plaatsen werd gebruikt als ‘echte’ foto. Het beeld is echter in scène gezet.

De twee jongens op de foto uit 1993 zijn beide Joods, vertelt de fotografe tegen The Jewish Daily Forward. Rosen maakte de foto in opdracht van een Canadees tijdschrift. Hun fotoredacteur tekende zelfs uit wat er op de foto moest komen, inclusief de hoofddeksels. De weg waarover de twee liepen, moest symbool staan voor de “weg naar vrede”. Israël en de Palestijnen onderhandelden destijds over de Oslo-akkoorden (wiki). De fotografe:

“Het was een symbolische illustratie. Het was nooit de bedoeling dat de foto als non-fictie zou worden gebruikt.”

Rosen wil Rihanna vragen om haar tweet te rectificeren. En om voor het gebruik van haar foto te betalen.

In scène

De foto wordt verspreid door fotodatabase Corbis. Die meldt er niet bij dat het beeld in scène is gezet.

Op internet wordt de foto bijna vijfhonderd keer gebruikt, blijkt uit een zoekactie. De The Huffington Post gebruikte de foto in juli bij een opinieartikel over vrede in het Midden-Oosten. De uitgever van een boek uit 2006 over het heilige land zette de foto op de cover.

De twee jongens, inmiddels in de dertig, waren wel vrienden. Ze hadden helemaal geen vriendjes in Palestina, zeggen ze tegenover The Jewish Daily Forward. Een van de twee jongens noemt de foto nu “wishful thinking”.

“Toen was het bijna realiteit. Nu is het meer een visioen.”

    • Eva Smal