Het Rijks krijgt een miljoenenschenking

Het Rijksmuseum. Foto ANP / Sash Alexander

De nazaten van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena hebben het Rijksmuseum in Amsterdam gisteren een miljoenenbedrag geschonken. Het geld is ondergebracht in een vermogensfonds op naam bestemd voor de aanschaf van oude Hollandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen.

Taco Dibbits, directeur collecties bij het Rijks:

“Een zeer uitzonderlijke schenking. Ons grootste fonds op naam sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Opbrengst van tekeningencollectie

De drie kinderen Altena, die in hun jeugdjaren niet op hockey of tennis mochten omdat hun vader het geld nodig had voor zijn verzamelpassie, hebben nu een deel van de opbrengst van zijn tekeningencollectie, waarvan de eerste van vier veilingen bij Christie’s in juli 14 miljoen euro opbracht, geschonken aan het museum waar hun vader van 1948 tot 1962 directeur was van het Rijksprentenkabinet.

De eerste van vier veilingen bij Christie’s bracht in juli 14 miljoen euro op. Oudste zoon Jan over de schenking:

“Als je het doet, doe het dan goed: een leuk bedrag, geen kattenpis.”

Lees verder in NRC Handelsblad: Miljoenenschenking voor het Rijksmuseum (€)

    • Arjen Ribbens