‘Hands-Up Don’t Shoot’

Foto Andrew Kelly/reuters
Foto Andrew Kelly/reuters

Ze deden afgelopen weekend mee aan een demonstratie tegen buitensporig politiegeweld in New York, deze twee vrouwen in de auto. Ze maken het ‘Hands-Up Don’t Shoot’ gebaar, een referentie naar de laatste woorden van Michael Brown, de zwarte tiener die werd neergeschoten door een blanke agent in Ferguson. Eind november werd de dader vrijgesproken. Een tweede zaak in New York gaf afgelopen week een vliegwieleffect aan de protestbeweging tegen de Amerikaanse politie en justitie. Dinsdag besloot de rechter niet tot vervolging over te gaan van de blanke agent die Eric Garner wurgde. Het incident is gefilmd. ‘Ik krijg geen adem’, roept de 43-jarige zwarte man, elf keer.

Ook in andere steden werd gedemonstreerd. In Berkeley werden winkels geplunderd en vernield. Agenten werden bekogeld met zandzakken en stenen. In Seattle gooiden demonstranten stenen naar de politie, die reageerde met traangas. In een interview met Black Entertainment Television zei president Obama gisteren dat problemen tussen rassen diepgeworteld zijn in de Amerikaanse maatschappij en niet van de ene op de andere dag zijn op te lossen.