Georgiër Kashia laat zien dat Vitesse strijd kan leveren

Vitesse-verdediger Guram Kashia zit in een zware periode. Tegen FC Twente (2-2) liet de Georgiër zien dat hij de ware leider is.

De totstandkoming van het eerste doelpunt (boven) waarbij Davy Pröpper in de weg staat van Twente-doelmanNick Marsman. Onder de goal vanJan-Arie van der Heijden waardoor Vitesse op 2-1 kwam. Links Vitesse-verdedigerGuram Kashia.
De totstandkoming van het eerste doelpunt (boven) waarbij Davy Pröpper in de weg staat van Twente-doelmanNick Marsman. Onder de goal vanJan-Arie van der Heijden waardoor Vitesse op 2-1 kwam. Links Vitesse-verdedigerGuram Kashia. Foto’s ANP

Hij kwam als een soort bijvangst naar Arnhem. Georgiër in de Georgische enclave van zetbaas Merab Jordania. Zat een paar wedstrijden op de bank in dat woelige begin na de overname, maar sinds zijn debuut ontbrak Guram Kashia alleen door schorsingen of één enkele enkelblessure. Dat telt op tot 158 wedstrijden in ruim vier jaar. Ergens onderweg werd de aanvoersband om zijn arm geschoven, die staat hij nooit meer af. „Dan ga ik naar huis en ben ik klaar hier”, zei hij eens. „Ik zweer het. Aanvoerder ben je voor altijd.”

Probleem is: hij speelt niet altijd meer. Na een teenbreuk eerder dit seizoen begon het gedonder. Trainer Peter Bosz stelt hem nu eens wel op, dan eens niet. Dat kan leiden tot een tafereel als vorige week tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin een 2-0 voorsprong werd weggegeven. Kashia verveeld boksend en trappend tegen een hoekvlag tijdens de warming-up langs de zijlijn. Hij zou niet invallen. „Het was silly. Iedereen weet dat ik dat niet doe om een punt te maken. Ik maak een moeilijke periode door, sta niet in de basis, maar dit was niet gericht tegen trainer of club. Vitesse heeft mij gemaakt tot wie ik ben.”

De leider van Vitesse leed, tot hij gisteren weer deed wat hij doet: leiden. „Ik kreeg twee uur van te voren te horen dat ik zou spelen”, zegt de 27-jarige centrale verdediger. „Arnold [Kruiswijk] had te veel pijn.” Dat een klein comité verslaggevers op hem heeft gewacht, een uur na de wedstrijd tegen FC Twente (2-2), „makes me feel important”. Met een man minder, ruim een half uur lang, weerstond Kashia met zijn defensie de storm van Twente – niet meer dan een briesje overigens. Met zijn explosieve rushes hield aanvaller Renato Ibarra, ook al zo’n verschoppeling dit seizoen, de man-meer-situatie oncomfortabel voor Twente. Tot het bittere eind.

Kruimels in de subtop

Vitesse staat op een elfde plek, met meer complimenten voor het spel dan punten, zes keer achterelkaar niet gewonnen. Zwaar ondermaats in kalenderjaar 2014, waarin van de clubs in de eredivisie alleen NAC het slechter deed. Het helpt Vitesse niet dat ‘partnerclub’ Chelsea in plaats van derde garnituur dit seizoen ogenschijnlijk vierde keus heeft gestuurd. Kashia: „Soms heb je geluk, nu hebben we alleen onervaren, jonge spelers gekregen. Maar supporters verwachten nog steeds evenveel.”

Nu Vitesse de wilde jaren van Jordania achter zich heeft gelaten, is een nieuwe realiteit ingetreden. „Het is rustig nu”, zegt Kashia. „Dat is wel eens lekker, maar het kan zomaar eens stilte voor de storm zijn.” Ook FC Twente maakt een ‘consolidatiefase’ door en op het veld is controle tot belangrijkste deugd verheven. Ze daagden met wisselend succes afgelopen jaren de top uit, maar nu PSV, Ajax en Feyenoord de hiërarchie in de eredivisie hebben hersteld, resten de kruimels in subtop.

Haken fans dan af? Gelredome zit voor tweederde vol. Lege plekken zijn gangbaar, maar 15.890 toeschouwers is ronduit pijnlijk voor zo’n duel. Kashia: „Op dit moment, onder deze omstandigheden, eisen de fans vooral strijd. We hebben een kwaliteit en dat is verzorgd voetbal. Dat weten we, maar de fans willen nu knokken zien, en veel kaarten. Dat hebben we hun gegeven.” De balans gistermiddag: vijf gele kaarten voor Vitesse, en één rode. Met strijd en passie kwam het punt.

Groot verschil met vorige week. Een beteuterd kijkende Jan-Arie van der Heijden, ook centrale verdediger van Vitesse, werd na de wedstrijd tegen de Eagles (2-2) voor de camera van Fox Sport door de mangel gehaald door analist annex mannetjesputter Gertjan Verbeek. De ex-trainer van onder meer AZ miste wat hij bij Feyenoord tegen Sevilla had gezien. „Passie man! Dat is voetbal!” Van der Heijden – uitgestreken gezicht, armen in de zij – knikte. „Op training spat de passie er van af.”

Naar de strot

De grap is snel gemaakt als Vitesse tegen Twente met het mes tussen de tanden ten strijde trekt: het Verbeek-effect. Linksback Rochdi Achenteh die bijkans Jesus Corona bij de enkels afzaagt en de verbale confrontatie zoekt met assistent-coach van Twente Youri Mulder. Als invaller Kelvin Leerdam in de laatste minuut Twente-captain Andreas Bjelland naar de strot vliegt, krijgt hij in het voorbijgaan een schouderklopje van Kashia. Zo ziet de Georgiër het graag.

Beter gezegd dus: het Kashia-effect? „Deze week ging het er op en rond de club over dat we niet vochten, dat we leiderschap missen. Als aanvoerder moet ik verantwoordelijkheid nemen, als leider op het veld. Nu heb ik dat gedaan, vorige week kon ik dat niet doen. Maar als ik er niet ben moeten andere spelers opstaan. Ik geef de jongens verantwoordelijkheid, maar die moeten ze nemen. We waren boos op elkaar. Maar vandaag zag ik leiders.”

Hij betrekt zijn inspiratie onder meer van Eric Thomas, „zoek maar op”. Een motivatiespreker, voormalig American Football-prof, met oneliners als een „setback is een setup voor een comeback”. Daar kan Vitesse wel wat mee. Kashia: „We willen weer de topvijf in. Waarom niet? We moeten snel een serie neerzetten. Ik speel nu ruim vier jaar in de eredivisie en ik weet: deze competitie is een beetje gek.”

    • Bart Hinke