Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Fractieleiders zeggen niks over gesprek met Onno Hoes

Onno Hoes
Onno Hoes Foto ANP / Martijn Beekman

De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht hebben vanavond een kleine drie uur overlegd over burgemeester Onno Hoes, maar wilden na afloop niets zeggen over het onderlinge beraad. NRC-correspondent Paul van der Steen was ter plaatse:

“Toen de fractievoorzitters naar buiten kwamen, zeiden ze: ‘Het was een goed overleg, verder hebben we geen commentaar.’”

Geen enkele vraag van de pers werd beantwoord.

Vanavond werd besproken of Hoes nog wel aan kan blijven als burgemeester, na de recente publicaties (€) over zijn privéleven. Een jaar geleden voerden de fractievoorzitters ook al overleg over Hoes, naar aanleiding van de berichten over zijn affaire met een toyboy.

De laatste keer

Toen was de uitkomst van het overleg dat het de laatste keer was dat Hoes in opspraak mocht raken, anders zou hij moeten vertrekken als burgermeester. Hoes betuigde spijt en mocht aanblijven. Vanavond wilden de fractievoorzitters echter niet zeggen of ze inderdaad achter de waarschuwing van een jaar geleden blijven staan.

Hoes zelf heeft maandag gesproken met de Limburgse gouverneur Theo Bovens, bevestigde de woordvoerster van Bovens. Waarover het gesprek ging, werd niet gezegd.

Van der Steen verwacht dat er komende dagen alsnog nieuws naar buiten komt over de zaak:

“De fractievoorzitters in de gemeenteraad zullen de burgemeester steunen óf een motie van wantrouwen uitspreken. Daar moet een dezer dagen een uitspraak over komen.”

Lees ook het artikel in nrc.next: ‘Pijnlijk: Hoe Onno Hoes weer in opspraak kwam‘ (€).