Tyfoon Hagupit minder verwoestend dan Haiyan, toch minstens 21 doden

Minstens 21 mensen zijn omgekomen door tyfoon Hagupit die dit weekend over de Filippijnen raasde. De tyfoon heeft verder geen grote verwoestingen achtergelaten. Een deel van de geëvacueerde Filippino’s is inmiddels weer op weg naar huis.

De kustplaats Legazpi gisteren in de regio Albay, in het oosten van de Filippijnen. AP / Aaron Favila

Minstens 21 mensen zijn omgekomen door tyfoon Hagupit die dit weekend over de Filippijnen raasde. De tyfoon heeft verder geen grote verwoestingen achtergelaten. Een deel van de geëvacueerde Filippino’s is inmiddels weer op weg naar huis.

Dat meldt persbureau Reuters. Eerder was er sprake van drie doden, maar het Filippijnse Rode Kruis is zojuist met nieuwe cijfers naar buiten gekomen. Zestien mensen zijn omgekomen in Borongan, de belangrijkste stad van Oost-Samar, waar Hagupit aan land kwam.

Twee mensen, onder wie een baby, kwamen om in de provincie Iloilo, toen de tyfoon op z’n krachtigst was. Een andere persoon kwam om nadat hij was geraakt door een omvallende boom, in de oostelijke stad Dolores. De meeste slachtoffers zijn verdronken door overstromingen.

Miljoen mensen geëvacueerd

Hagupit veroorzaakte zware regenval, waarvan werd gevreesd dat die landverschuivingen en overstromingen tot gevolg zouden hebben. Een miljoen mensen vluchtten daardoor naar meer dan duizend schuilkelders en opvangcentra.

Hagupit niet zo verwoestend als Haiyan

De tyfoon had vandaag nog een windsnelheid van 120 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur. Dat is een stuk zwakker dan eerder, maar volgens weerdeskundigen nog steeds een dodelijke storm. De tyfoon kwam zaterdag laat aan in de provincie Oost-Samar en beweegt zich langzaam voort over het land.

Hagupit zal over drie eilanden razen. Morgenochtend wordt de storm in hoofdstad Manilla verwacht, waar meer dan twaalf miljoen mensen wonen. Uiteindelijk verdwijnt de storm in de Chinese Zee.

Hagupit was lang niet zo verwoestend als Haiyan, die vorig jaar over de Filippijnen raasde en aan zo’n zevenduizend mensen het leven kostte. Miljoenen huizen zijn verwoest, waarvan een deel nog steeds niet is opgebouwd.

    • Mirjam Remie