2Doc: Voorbij het paradijs

NPO 2, 20.25-21.25u.

Bij een gezinsdrama in Schalkwijk, in oktober 2012, kwamen vier van de vijf gezinsleden om het leven. De zoon Dylan (19), die op dat moment niet thuis was, bleef alleen over.

In Voorbij het paradijs vertellen familieleden, vrienden en andere betrokkenen wat er aan de gezinsmoord vooraf ging en hoe ze nog steeds met de ‘waaromvraag’ worstelen.

Zo ging slechts twee maanden voor het drama een lang gekoesterde droom in vervulling. Het echtpaar Rob en Rianne verhuisden met de kinderen vanuit een doorsnee nieuwbouwwijk naar een idyllisch gelegen boerderijtje aan de Lek. Ze leken hun leven zo goed voor elkaar te hebben.

Documentairemaker Hans Simonse onderzocht daarnaast hoe dit soort tragedies ontstaan. Wat zijn de omstandigheden waaronder je tot dit soort daden in staat bent? Waar moeten we precies voor oppassen? Hij ontdekte dat de hoofdrolspelers uit de recente gezinsdrama’s bijna allemaal gewone en maatschappelijk succesvolle mensen zijn.

„Kan mij dit ook overkomen?”, vroeg Simonse zich tegelijkertijd af. Met deze vraag begint hij zijn film.