Een kraai met dominant linkeroog is ook linkssnavelig

Nieuw-Caledonische kraai

De Nieuw-Caledonische kraai gebruikt takjes als gereedschap. De ene kraai heeft de achterzijde van zijn verder vooruitstekende peuterstokje altijd tegen zijn rechterwang liggen. De andere kraai links. Er zijn dus rechts- en linkssnavelige kraaien.

Maar waarom?

De kraaien gebruiken de takjes bijvoorbeeld om er eetbare larven mee uit een diep holletje te peuteren. De vogels leven in de archipel Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië.

Dierkundigen bestuderen die vaardige kraaien al jaren. In 2004 was de links- en rechtssnaveligheid opgevallen. Biologen in Oxford zagen het destijds.

Die onderzoekers, onder leiding van Alex Kacelnik, kwamen donderdag in Current Biology zelf met een verklaring. De ‘snaveligheid’ van een kraai hangt af van zijn oogdominantie. Die is bij kraaien te testen door een hapje in een rechtopstaande keukenrol te verstoppen. Een rechts-dominante kraai legt zijn rechteroog erop.

Die rechts-dominante kraaien hielden hun takje strak tegen hun rechterwang, zodat ze tijdens het wroeten het uiteinde met hun rechteroog konden zien. Ze kijken dus met één oog tussen tak en snavel door. Kacelnik legt uit: „Het holletje is zo diep dat de kraai maar met één oog, langs het takje, helemaal onderin kan kijken.”

Leert links- of rechtssnaveligheid van de kraai ons iets over links- of rechtshandigheid van de mens? Kacelnik denkt van niet: bij mensen kan oogdominantie de handvoorkeur niet verklaren. Als wij schrijven of schroevendraaien, zien we immers met beide ogen wat we doen.