Deense Ocean Race-boot niet te repareren - nieuwe boot gezocht

De boot van Team Vestas.
De boot van Team Vestas. Foto EPA / Nic Bothma

De boot van Vestas, de Deense deelnemer aan de Volvo Ocean Race, is zo zwaar beschadigd door de crash op een rif een week geleden dat die naar verwachting niet meer kan worden gerepareerd. Het team onderzoekt nu of tijdens de zeilrace rond de wereld nog een nieuw schip kan worden geregeld.

Team Vestas zal voor het begin van de volgende etappe op 3 januari meer bekend maken over een eventuele rentree in de race:

“Het is een complex proces om een boot terug in de race te krijgen. We zullen er alles aan doen om te onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat voor een nieuwe boot.”

One design

Team Vestas zal voor een nieuwe boot moeten aankloppen bij de organisatie. De teams varen deze editie namelijk voor het eerst allemaal met een boot met precies hetzelfde ontwerp. Bij voorgaande edities bouwden de teams de boot zelf. Dit kan volgens NRC-sportredacteur Rob Schoof in het voordeel werken van Team Vestas:

Dit ontwerp wordt ook bij de volgende race, die in 2017 van start gaat, gebruikt. Waarschijnlijk zijn er daarom al plannen om er nog meer te bouwen. Ik kan me voorstellen dat ze daardoor snel, binnen 2 tot 3 maanden, een nieuw schip kunnen bouwen.”

Een nieuw zeiljacht van het type Volvo Ocean 65 (wiki) kost ongeveer 4,5 miljoen euro. Hoofdsponsor Vestas heeft dat er waarschijnlijk wel voor over, om zo nog iets uit het al geïnvesteerde bedrag te halen, denkt Schoof.

“Ik kan me voorstellen dat ze daarom streven naar een rentree voor de laatste etappes van de race, als ze Europa aandoen.”

De Volvo Ocean Race eindigt op 27 juni 2015 in Göteborg, Zweden. Op 19 juni doen de schepen Den Haag voor een pitstop.

Crash

De Nederlandse navigator Wouter Verbraak erkende tijdens de persconferentie nogmaals dat hij een ernstige fout heeft gemaakt voorafgaand aan de crash. Hij vertelde dat hij onvoldoende had ingezoomd op de elektronische kaart, waardoor hij de archipel Cargados Carajos niet op het scherm had gezien.

Bekijk hier de beelden van de crash.

    • Eva Smal