De wrakstukken van vlucht MH17 komen morgen aan in Gilze-Rijen

Het konvooi op de Duitse A2 bij Lehrte, Nedersaksen.
Het konvooi op de Duitse A2 bij Lehrte, Nedersaksen. Foto EPA/Jochen Luebke

Vier vrachtwagens met wrakstukken van vlucht MH17 komen morgenmiddag aan op vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de brokstukken gaat onderzoeken. Nabestaanden mogen aanwezig zijn bij het binnenrijden van de vliegbasis om 14.00 uur.

Het eerste konvooi vertrok vorige week uit Oekraïne en rijdt nu in Duitsland. De wrakstukken van het in juli boven Oost-Oekraïne neergehaalde vliegtuig worden in Nederland onderzocht. Zo zal onder meer een poging worden gedaan om het vliegtuig te reconstrueren.

De aankomst heeft geen ceremonieel karakter. Bij het openen of uitladen van de vrachtwagens mogen geen nabestaanden of journalisten aanwezig zijn. De lading wordt volgens een vast protocol gelost, gefotografeerd, gescand en ingedeeld.

overgebleven brokstukken

Op 16 november begonnen in de buurt van Hrabove de bergingswerkzaamheden van de Boeing 777, die op 17 juli op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur uit de lucht werd geschoten. De wrakstukken zijn van de rampplek naar het treinstation van Torez gebracht, vanwaar 12 wagons met brokstukken op 23 november zijn vertrokken richting Charkov.

De bergingsmissie werd met het transport naar Charkov afgerond verklaard. De rampplek was toen nog niet geheel opgeruimd. De veelal kleinere wrakstukken die zijn achtergebleven zijn volgens de Onderzoeksraad niet bruikbaar voor het onderzoek. De lokale hulpdiensten gaan deze achtergebleven wrakstukken opruimen.

    • Laura Klompenhouwer