De kapper heeft het (nog steeds) moeilijk

2009-04-16 00:00:00 ROTTERDAM - Kappersattributen. ANP XTRA KOEN SUYK

Wéér slecht nieuws voor kappers. Het CBS publiceert vandaag de omzetcijfers van hun branche over het derde kwartaal van dit jaar. Wat blijkt: gemiddeld verdienden kappers 0,4 procent minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is dit alweer het zevende kwartaal op rij dat de branche het zwaar(der) heeft.

Niet echt goede cijfers dus?

Vanaf 2013 is het kappers niet meer gelukt de omzet te doen stijgen ten opzichte het jaar ervoor. En dat terwijl de branche in het begin weinig last leken te hebben van de crisis: in 2010 en begin 2011 steeg de omzet nog. Volgens de Rabobank komt dit mede doordat het “aantal kappers toeneemt, terwijl het kappersbezoek daalt.”

Dan moeten de prijzen ook flink dalen?

Dat zou je denken, ja. Maar opvallend genoeg is het prijspeil voor dames-, heren- en kinderkappers gelijk meegestegen met de gemiddelde consumentenprijs (+15 procent). Sinds 2006 is de dameskapper zo’n 19 procent duurder geworden, een bezoekje aan de heren- of kinderkapper 17 procent. Gemiddeld geven we zo’n 82 euro per jaar aan uit aan de kapper.

Hoe zit het dan met het aanbod?

Vorig jaar waren er zo’n 47.000 kappers werkzaam bij 19.000 verschillende zaken, blijkt uit cijfers van Hoofdbedrijfschap Ambachten. Zeeuws-Vlaanderen heeft de hoogste kapperdichtheid van Nederland. De regio (105 duizend inwoners op 1 januari van dit jaar) telt volgens het CBS rond de tweehonderd kapperszaken. Dat komt neer op zo’n 19 kappers per 10.000 inwoners. De drie regio’s in Limburg volgen met 17 vestigingen.

Hoe dunbevolkter de regio, des te meer kappers lijkt het dus.

Zitten alle kappers in de problemen?

Ja en nee. De groep bedrijven die de omzet het voorgaande kwartaal zag dalen, is steevast groter dan die met een omzetstijging. Meer dan de helft van de kapperszaken met tien tot vijftig werknemers - denk aan de filialen van Kinki of Brainwash - draaiden de afgelopen kwartalen verlies. Alleen de “kleine kapper”, veelal een ZZP-er die alleen werkt - zag eerder dit jaar de omzet wat toenemen.

Volgend jaar zal de branche nog steeds niet in de plus uitkomen. De Rabobank verwacht een stagnatie van -1 tot -3 procent. Tenzij de economie verder aantrekt. Dan is de kans groot dat we weer zonder problemen die 82 euro per jaar willen uitgeven aan ons haar.

    • Yordi Dam