Benauwde zege helpt hockeysters aan derde plaats

Lidewij Welten Foto AFP

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn bij het toernooi om de Champions Trophy in Argentinië als derde geëindigd. In de troostfinale won de ploeg van debuterend bondscoach Sjoerd Marijne verdiend, maar benauwd, met 2-1 van Nieuw-Zeeland.

De titel in Mendoza ging naar gastland Argentinië, dat gisteravond pas na shoot-outs won van Australië – een waardig afscheid voor Luciana Aymar, door velen gezien als de beste hockeyster aller tijden.

In de strijd om het brons opende Nederland sterk tegen Nieuw-Zeeland. Binnen zestien minuten leidde de wereldkampioen met 2-0 door mooie goals van Xan de Waard en Lidewij Welten. Vlak voor rust bracht Nieuw-Zeeland de spanning terug uit een cornervariant van Sophie Cocks (2-1).

Nederland had zaterdag tegen Argentinië een plek in de finale verspeeld. Las Leonas sloegen in de allerlaatste minuut toe, met een treffer van Carla Rebecchi (2-1).

Nederland speelde in Mendoza geen gelukkig toernooi. De ploeg van Marijne liet tal van kansen onbenut en maakte het zich daardoor vaak onnodig lastig.

De Nederlandse hockeymannen, die afgelopen weekeinde aan de Indiase oostkust begonnen aan hun Champions Trophy, maakten gisteren veel indruk tegen Duitsland. In Bhubaneswar won de ploeg van bondscoach Max Caldas met 4-1. Voor Nederland scoorden Constantijn Jonker, Diede van Puffelen, Rogier Hofman en Jeroen Hertzberger.

Zaterdag had de ploeg Argentinië al met 3-0 verslagen. Morgen speelt Nederland tegen India.