Buitenland remt economische groei in Nederland

Het gebouw van De Nederlandsche Bank.
Het gebouw van De Nederlandsche Bank. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlandse economie groeit volgens ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) vanmiddag bekendmaakte met 1,2 procent volgend jaar en 1,5 procent in 2016. Dit is minder dan DNB een half jaar geleden voorzag (1,6 procent voor beide jaren). De neerwaartse bijstelling komt vooral door tegenvallende groei van de wereldeconomie.

Economisch sentiment

De groei wordt ook gedrukt doordat huishoudens, banken, overheden en pensioenfondsen nog steeds bezig zijn te herstellen van de crisis, al wordt dit effect kleiner. Het economisch sentiment, en daaraan gekoppeld de daadwerkelijke bestedingen, stijgen. Sinds de zomer is het economisch sentiment, een maatstaf voor het vertrouwen en de verwachtingen van consumenten en producenten, voor het eerst in lange tijd weer positiever dan in de eurozone als geheel.

Volgend jaar

Vanaf volgend jaar zal de groei in Nederland niet meer uitsluitend komen van de export, maar evenzeer van binnenlandse bestedingen. Volgend jaar stagneert de daling in de werkloosheid, verwacht DNB. Dit komt doordat meer mensen, die eerder geen hoop hadden op het vinden van werk, zich weer zullen melden op de arbeidsmarkt. Voor 2014 verwacht DNB een economische groei van 0,8 procent.