Brussel onbereikbaar door staking

Gestrande reizigers op station Brussel.
Gestrande reizigers op station Brussel. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Brussel is onbereikbaar omdat demonstranten de belangrijkste toegangswegen naar de Belgische hoofdstad hebben geblokkeerd. De demonstranten protesteren tegen het regeringsbeleid. De staking is de laatste van drie regionale stakingen. Volgende week maandag is er nog een nationale 24-uursstaking gepland. Deze staking moet het hele land gaan platleggen.

Nauwelijks treinverkeer mogelijk

Stakers blokkeren al het verkeer dat de stad in wil komen. Brussel verlaten is wel mogelijk. Niet alleen de wegen worden geblokkeerd, ook vliegveld Zaventem heeft last van de staking. Er rijden tevens vrijwel geen treinen rond Brussel. Ook in provinciesteden als Leuven rijden nauwelijks treinen. Waar niet gestaakt wordt, moet men alsnog rekening houden met hinder. Ook zullen er zo goed als geen hogesnelheidstreinen rijden. Eurostar, TGV en ICE hebben ritten geschrapt. Er worden nauwelijks Thalystreinen verwacht.

Vanuit Nederland kunnen treinpassagiers tot Antwerpen reizen. Bussen tussen Antwerpen en Brussel zijn er slechts mondjesmaat. Bij de nationale staking volgende week is ook Antwerpen niet per trein bereikbaar en is Roosendaal de eindbestemming.

Omroep VRT staakt

Ook bij de openbare omroep VRT wordt gestaakt. Er blijft een minimum aan nieuwsaanbod gewaarborgd. Op de radio worden kortere bulletins uitgezonden, die worden overgenomen door alle zenders. Op België Eén en Canvas zullen kortere journaals te zien zijn.

    • Fleur Willemsen