BP overweegt inkrimping

Foto iStock

Wat gebeurde er terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De olieprijs daalt. Dat is fijn voor automobilisten aan de pomp, maar iets minder fijn voor oliebedrijven. BP denkt erover om banen te schrappen, meldt de Financial Times. De organisatie moet efficiënter worden om beter te passen bij het wat beperktere portfolio, zegt BP volgens de FT.

Het is het gevolg van een daling van de olieprijs van bijna 40 cent per vat, sinds afgelopen zomer. BP is al een derde kleiner dan het vier jaar geleden was. In het kader van hervormingen binnen het bedrijf worden er nog eens 10 miljard dollar aan onderdelen verkocht voor 2016.

Extra pijnlijk zijn de mogelijke gevolgen van het 19,75 procent aandeel in het Russische oliebedrijf Rosneft, dat ook nog eens te maken heeft met de problematische koers van de roebel. Het aandeel BP is dit jaar al met 13 procent gedaald.

Iedereen moet online

Zuckerberg wil de hele wereld online brengen, vertelt hij aan TIME Magazine. De mediaschuwe oprichter van Facebook brengt een bezoek aan India en laat zich daar interviewen.

Er zijn op dit moment 7,2 miljard mensen op aarde. Daarvan hebben er 2,9 miljard toegang tot internet. ‘Dan zijn er nog 4,3 miljard mensen die offline zijn, en die moeten nog online gemaakt worden,’ zegt Zuckerberg. ‘Het is een probleem van waarschijnlijk miljarden dollars. Of misschien enkele tientallen miljarden. Met de juiste innovaties behoort dat tot de mogelijkheden.’

Inbraak Hollywood heeft Noord Koreaanse trekjes

De inbraak in het computersysteem van Sony Pictures Entertainment, kwam vanuit het luxe St. Regis hotel in Bangkok. De snelle internetverbinding maakte het mogelijk voor de hackers, om vanuit de lobby of een hotelkamer, in te breken in het systeem van Sony. Dat schrijft Bloomberg in een reconstructie.

Kort na de inbraak kwam persoonlijke informatie van 47.000 werknemers van Sony, én van verschillende Hollywood sterren op straat te liggen. Of eigenlijk: op het internet. Volgens Bloomberg zal de afdeling entertainment van Sony hier nog jaren last van hebben.

Wie de inbrekers waren, is nog steeds niet bekend. Deskundigen zeggen dat de inbraak trekjes vertoont van een groep hackers die banden heeft met Noord Korea. Als Noord Korea inderdaad achter de aanval zit, is dat erg verontrustend, zegt Michael Fry, directeur van Blue Coat Systems Inc., een netwerk beveiligingsbedrijf in Sunnyvale, Californië. Hij noemt het een ‘spelletje poker dat begint te escaleren’.

    • Eefje Rammeloo