BP moet slachtoffers olieramp Mexico blijven betalen

BP Express tankstation in Zwolle.
BP Express tankstation in Zwolle. Foto ANP / Vincent Jannink

Oliemaatschappij BP moet een vergoeding blijven betalen aan de slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof maandag besloten.

BP had een verzoek ingediend om de overeengekomen schikking van vier jaar geleden opnieuw te bekijken omdat de oliemaatschappij zei claims te ontvangen van mensen die geen schade hadden door de olieramp. Terwijl BP het besluit van het hof afwachtte, wilde ze toestemming van het hof om tijdelijk geen betalingen te doen aan de slachtoffers.

Het bedrag viel wat hoger uit

Het olieconcern had erop gerekend dat de schikking 7,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) zou gaan kosten. Inmiddels houdt het bedrijf rekening met meer dan 10 miljard dollar, maar daar zullen waarschijnlijk miljarden dollars aan boetes worden toegevoegd.

Hoe zat het ook alweer?

Bij een explosie op het booreiland Deepwater Horizon in april 2010 kwamen elf mensen om het leven. De daaropvolgende olieramp resulteerde in miljarden dollars aan schade. In totaal lekte zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee en werden honderden kilometers kust besmeurd.

Uit een rapport van een onderzoeksteam van de Amerikaanse kustwacht en de Amerikaanse toezichthouder voor olieboringen BOEMRE bleek in 2011 dat BP de meeste verantwoordelijkheid voor de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 draagt. De olieramp was de grootste in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

    • Carlijn Vis