België krijgt Luxemburgse belastingdeals, opgevraagd na LuxLeaks

Het hoofdkantoor van Price Waterhouse Coopers in Luxemburg. Foto EPA / Nicolas Bouvy

De Belgische fiscus krijgt van Luxemburg alle belastingakkoorden die Luxemburg heeft gesloten met bedrijven en welgestelde families uit België. Dat zegt de Belgische minister van financiën Johan Van Overtveldt tegen de krant De Tijd.

De minister had de documenten opgevraagd na de kwestie ‘Luxembourg Leaks‘ of ‘LuxLeaks, de recente onthullingen over belastingontwijking door multinationals in Luxemburg. Dat Luxemburg de bestanden inderdaad gaat geven, is een internationale primeur.

Wat is LuxLeaks?

Luxembourg Leaks onthulde 5 november dat Belgische multinationals en rijke families in Luxemburg de ruimte krijgen voor verregaande belastingconstructies: complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongen naar belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. Doordat de Luxemburgse overheid dat soort constructies goedkeurde, liep België miljarden euro’s belastinggeld mis.

Zo kwam het aan het licht

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) onderzocht een datalek van 548 vertrouwelijke belastingovereenkomsten tussen Luxemburg en 343 bedrijven wereldwijd. Bijna 28.000 uitgelekte bladzijden zijn gedurende zes maanden onderzocht door 78 journalisten in 26 landen.

Ook Nederland speelt rol

Ook Nederland zou een belangrijke rol spelen in deze belastingontduiking. Dagblad Trouw kreeg documenten in handen met afspraken tussen bedrijven en de Belastingdienst. De documenten waren door accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) bij de fiscus ingediend. PwC zou bemiddelen tussen de multinationals en de Belastingdienst. Betrokkenen zijn onder meer Ikea, Heinz en Pepsi, maar ook minder grote bedrijven.

Wanneer krijgt België de informatie

België zal de gegevens in januari ontvangen. Het is niet duidelijk of Nederland ook zo’n verzoek heeft gedaan aan Luxemburg.

    • Carlijn Vis