Amerikaanse journalist voor rechter Iran

Jason Rezaian
Jason Rezaian Foto AP

Jason Rezaian, de Iraans-Amerikaanse correspondent vanWashington Post die al vier maanden vastzit in Iran, is zaterdag door een rechtbank in Teheran officieel aangeklaagd. Zo meldde de Amerikaanse krant zondag. De reden voor vervolging werd daarbij niet duidelijk.

De 38-jarige journalist werd op 22 juli in Teheran met drie andere journalisten opgepakt. Rezaian werkt sinds 2008 als verslaggever in Iran en sinds 2012 als correspondent van The Post. De journalist moest zaterdag voor de rechter verschijnen. De zitting duurde ongeveer tien uur, schreef de krant op basis van een bron. Zijn familie heeft een advocaat voor hem gehuurd, maar die mag hem niet zien. In de rechtbank werd hij bijgestaan door een tolk. Zijn voorarrest werd woensdag al verlengd tot half januari.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry , zegt dat hij de zaak van Rezaian en andere Amerikaanse gevangenen verschillende malen heeft aangekaart bij Iraanse bewindslieden. Kerry verklaarde zondag: „De Iraanse regering blijft ons herhaaldelijk verzoek weigeren om Jason bezoek van de Zwitserse consul – die ons vertegenwoordigt – toe te staan, dus wij kunnen niet controleren hoe zijn toestand is en of hij adequate gerechtelijke bijstand krijgt.”

Rezaian werd samen met zijn echtgenote, Yeganeh Salehi, gearresteerd. Zij werd in oktober vrijgelaten en is de enige die hem mag bezoeken in de gevangenis.

In Iran worden vaker verslaggevers van westerse media gehinderd of opgepakt. Vooral Amerikanen die ook over de Iraanse nationaliteit beschikken, lopen een groot risico. (ANP)