Aantal zelfdodingen nog nooit zo hoog geweest

Het aantal zelfdodingen is voor het zesde achtereenvolgende jaar gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar pleegden 1.854 Nederlanders zelfmoord, een toename van 101 ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook gerelateerd aan de bevolking steeg het cijfer: het gaat om 11 mensen per 100.000 inwoners. Dat is hetzelfde niveau als begin jaren 90.

Meer zelfmoorden bij jongeren en op middelbare leeftijd

De meeste zelfdodingen (70 procent) werden gepleegd door mannen. In ruim de helft van de gevallen ging het om mensen tussen de 45 en 60 jaar; een forse stijging. Ook het aantal zelfdodingen bij jongeren van 10 tot 20 jaar nam iets toe.

Bij andere leeftijdsgroepen is het getal gedaald. Het aantal zelfdodingen is nog nooit zo hoog geweest. Ten opzichte van 2007, voor de crisis, steeg het aantal zelfmoorden met een kwart. Alleen in Griekenland is dat percentage hoger. Toch is het percentage van de bevolking dat zelfmoord pleegt, in Nederland relatief laag.

    • Mirjam Remie