77 meegereisde fans, en toch wint FC Groningen

Geen van de thuisspelende clubs won dit weekend. Feest voor de uitsupporter? Amper.

Foto

FC Groningen had al tien jaar niet gewonnen in Enschede en FC Twente was 27 eredivisieduels op rij ongeslagen in de eigen Grolsch Veste. Voor wie Groningen een warm hart toedraagt is het uitduel tegen FC Twente de laatste jaren niet bepaald een aanlokkelijk affiche gebleken. Maar toen gisteren, halverwege de eerste helft, twee spandoeken getoond werden in het uitvak, werd pas echt duidelijk waarom Groningen-supporters maar met 77 man naar Enschede waren gekomen. ‘Engels uitvak?’ stond op het ene doek. ‘Engelse prijzen!’ op het andere.

Zo dreven ze de spot met Twente, dat goede sier maakt met een demontabele scheidingswand waarmee een ‘Engels uitvak’ gecreëerd kan worden in de Veste – zonder hekken. Uiteraard was de wand wel gewoon opgetrokken in het duel tegen Groningen, de van oudsher rivaal uit de middenmoot. Het is een duel met middelgroot risico, dus met de verplichte en gehate vervoersregeling. Maar de echte frustratie zat Groningen-fans in de ‘Engelse prijs’: Twente-uit kost 28 euro, fors voor Nederlandse begrippen.

De 2-1 zege vergoedde alles voor de 77 fans die hoog op de tweede ring hun feest vierden. Zo werd het toch een beetje de week van de uitsupporter. Bijzonder: voor het eerst in twintig jaar eredivisie won er deze speelronde geen thuisspelende club, al moet de uitgevallen topwedstrijd tussen PSV en Feyenoord nog gespeeld worden.

‘Holland op zijn smalst’

Dat duel is een verhaal op zich aan het worden. Omdat PSV, wegens hevige regenval in Portugal, pas vrijdag het Europa League-duel tegen Estoril kon afronden, kwam de voor zondag geplande topper binnen 48 uur na de wedstrijd van PSV tegen Estoril. De dinsdagavond werd uitgekozen als alternatief, maar de NS kon de benodigde treinstellen voor supportersvervoer niet leveren. Holland op zijn smalst, zei Feyenoord-directeur Eric Gudde. Maar er viel ook een steunbetuiging aan de uitsupporter in terug te lezen. „Vanuit sportief oogpunt was het beter geweest als de wedstrijd dinsdag had plaatsgevonden”, stelde operationeel directeur Gijs de Jong op de site van de KNVB. „Maar het supportersbelang weegt in dit geval zwaarder.”

Het supportersbelang boven het sportieve, dat was wel eens anders. PSV-Ajax, vorig seizoen bijvoorbeeld. Wegens geplande werkzaamheden aan het spoor was het vervoer van Ajax-fans naar Eindhoven niet mogelijk. Een alternatief voor de treincombi, de meest vergaande vorm van gereguleerd en gecontroleerd supportersvervoer, zag de burgemeester van Eindhoven niet zitten en zo bleef het uitvak leeg. En PSV won met 4-0.

De uitsupporter, trouw meereizend en fanatiek, voelde zich weer eens gepakt. Bij ADO-Ajax ontbrak voor het vijfde jaar op rij Amsterdams publiek , waardoor de verhitte clash opnieuw van veel emotie werd ontdaan. Duels tussen Ajax en Feyenoord gaan ook al jaren zonder publiek. Het zijn deze extreme risicoduels die de toon zetten. Beeldbepalend was het het gooien van vuurwerk door Ajax-fans tijdens de bekerfinale tegen PEC. Het imago van de supporter weer voor jaren besmeurd.

‘Imaginaire dreigingen’

Dat is de klacht van supporters: het gemak waarmee algemene beperkingen worden opgelegd. De website In de Hekken – ‘een doorlopende ode aan de voetbalsupporter’ – houdt sinds drie jaar de aantallen uitsupporters bij, en de maatregelen die ze tegen hen genomen zien worden. De absolute omvang van uitvakken is kleiner geworden terwijl het aantal wedstrijden met de gehate combivervoersregelingen zijn toegenomen. „Het zijn vaak imaginaire of in elk geval ruimschoots overdreven dreigingen, niet zelden gestaafd met nauwelijks noemenswaardige

    • Bart Hinke