Deze week: beursgang van kernproducent CGN Power, cijfers Inditex en Carl Zeiss

Foto iStock

Zondag, de week begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Maandag is er een informele Eurogroep-vergadering, in Brussel. Op de agenda: de ontwerpbegrotingen van eurolanden. De ministers van Financiën praten dinsdag onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onder meer over dividendbelastingen voor moeder- en dochterbedrijven. Beter kunnen ze niet met de trein reizen, want er zijn weer stakingen bij de Belgische spoorwegen.

2. Anticorruptiedag, dinsdag. Niet bepaald een feestje, georganiseerd door de Verenigde Naties.

3. Wel champagne in Bussum. Jort Kelder maakt daar dinsdag bekend welke jonge hond zich dé vernieuwende ondernemer van Nederland mag noemen, tijdens de finale van The Next Entrepreneur. Finalisten: DigiTrage (online arbitrageprocedures), BitesWeLove (een tussendoortjes-box), United Wardrobe (tweedehandskleding) en Skycap (drones).

4. De derde Hobbit-film, The Battle Of The Five Armies, gaat woensdag in première in Nederland. Zijn voorganger, The Desolation of Smaug, was een van de best bezochte films van 2013. De trilogie zou in totaal 745 miljoen dollar hebben gekost.

5. Het Canadese yoga- en hardloopmerk Lululemon komt vrijdag met kwartaalcijfers. Zal oprichter Dennis ‘Chip’ Wilson weer gaan stunten? Vorig jaar zei hij over de 100 dollar kostende yogabroeken die bij het bukken doorschijnend bleken te zijn: sommige vrouwendijen zijn er gewoon te dik voor.

6. Jaarcijfers van Carl Zeiss. De camera- en lenzenmaker uit Duitsland zei vorig kwartaal nog last te hebben van wisselkoerseffecten.

7.Verder kwartaalcijfers van surf- en snowboardmerk Quiksilver en ook van Zara’s moederbedrijf Inditex. In de eerste twee kwartalen groeide de omzet van het Spaanse kledingconcern wel, maar de winst niet.

8. Een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders - een BAVA dus - van vastgoedfonds Corio, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Corio, eigenaar van winkelcentra Hoog Catharijne in Utrecht, Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam, wordt verkocht aan zijn Franse concurrent Klépierre. De meeste formaliteiten zijn al geregeld, op de agenda vooral benoemingen.

9. Wordt het in Hong Kong de grootste beursgang van het jaar? De grootse nucleaire producent, CGN Power, gaat naar verwachting woensdag naar de beurs. Met de IPO kan wel eens 3,64 miljard dollar (2,93 miljard euro) gemoeid zijn.

    • Anna Vossers